Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

VIDEO: Revolucija u medicini - rendgen odlazi u povijest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući novim tehnologijama rendgenske snimke bi mogle otići u povijest.

Kirurzi bi ubuduće umjesto vaših crno-bijelih rendgenskih snimaka mogli imati 3D sliku u boji. Poseban računalni program tvrtke BodyViz rendgenske zrake i ultrazvuk prikazuje u 3D obliku, i to u boji. Ono što je najzanimljivije je to da kirurzi sada mogu operaciju virtualno isprobati, ali i na vrijeme otkriti koliko je rizična.

Pročitajte i ovo Specijalna bolnica za plućne bolesti - 3 Donosi Provjereno Panika u specijalnoj bolnici za plućne bolesti! "Što će moje iduće vađenje krvi pokazati? Toga se svi boje" Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split - 2 Veliki uspjeh KBC-a Split Prvi put u Hrvatskoj: Izvadili mu koštanu srž iz potkoljenice i stavili u čeljust da je spase

Liječnici se mogu upravljačem kretati ispod vaše kože, proći kraj vaših kostiju i kroz vaše žile, krvna zrnca i organe, piše DailyMail. Kirurzi mogu virtualno zarezati kožu kako bi istražili anatomiju pacijenta te upotrijebiti virtualne instrumente. Kako bi bili što precizniji kirurzi mogu organe ili dijelove organa staviti u neku drugu boju.

Scott Rodenburg iz tvrtke BodyViz objasnio je da je softver dostupan doktorima u Velikoj Britaniji te da razgovaraju s brojnim potencijalnim klijentima. Program stoji 4.000 funti te radi na običnim računalima zajedno s upravljačem.

Koriste ga u bolnici u Houstonu, a dr. Brian Butler s odjela radijacijske onkologije rekao je kako ova tehnologija nudi kirurzima bolji način vizualiziranja najboljeg načina izvođenja zahvata.

'Trodimenzionalne slike nam dopuštaju da pogledamo pacijenta iznutra, a to je nešto što nije bilo moguće bez kirurgije, do sada', rekao je.

'Ako kirurg izvodi operaciju jetre možemo simulirati odstranjivanje jednog dijela te pritiskom na gumb otkriti koliki će dio preostale jetre biti funkcionalan. Ako je iznad 20 posto možemo operirati, ako je manje, nećemo operirati. Ovo će podići operacije na novu razinu', rekao je dr. Butler.

Ovaj program je koristan i za buduće kirurge, studente koji se na fakultetima prvi puta susreću s operacijama. Očekuje se da će se pomoću njega smanjiti rizici operiranja, čime se povećava sigurnost pacijenata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene