Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Letjelica Rosetta snimila je asteroid Lutetuiju.


Europska svemirska agencija ima najbliži uvid u do sada najveći asteroid pokraj kojeg je Rosetta, ‘sonda’ koja hvata komete, ikada prošla. Rosetta je asteroid snimila s udaljenosti od 3.200 kilometara, rečeno je u ESA-i u Darmstadtu u Njemačkoj.

Vezani članci Zrakoplov (Foto: Screenshot/YouTube) "Ovo je najluđa stvar koju sam vidjela": Avion sletio nasred ceste Asteroid (Foto: Thinkstock) Pogledajte kako su znanstvenici zabili lažni asteroid u lažnu Zemlju

Andrea Accomazzo, iz ESA-e rekla je da je kvaliteta slika fenomenalna. Znanstvenici kažu da će trebati nekoliko tjedana prije nego svih 400 fotografija i podataka s Rosette stignu na Zemlju.

Upravitelj ESA-e David Southwood rekao je da je to predivan dan za znanost. Iako je Lutetia otrkivena prije 150 godina, dugo je vremena bila samo točka svjetla za one koji su ga promatrali.

Tek ju je bilo moguće ovako jasno vidjeti uz pomoć nedavno osmišljene tehnologije moguće je vidjeti asteroid, rekli su u agenciji. Procjenjuje se da je Lutetia velika 134 kilometara.

Rosetta je lansirana 2004., a očekuje se da će na svoje odredište stići 2014. Iako je iščekivanje dugo, znanstvenici su uvjereni kako će se isplatiti. Za Rosettu, ispitivanje Lutetie i drugih asteroida samo je popratni rad na njezinom dugom putu do kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Marcell Coradini, šef za robotsko istraživanje Europske svemirske agencije, podsjeća da je kamen iz Rosette, koji je inspirirao ime sonde, omogućio Champollionu da dešifrira hijeroglife.