Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svih 360 stupnjeva

VIDEO: Vidite kako izgleda čitavo noćno nebo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija fotografija veličine čak 800 milijuna piksela i koja prikazuje čitavo noćno nebo, danas je otkrivena. Stvarali su je astronomi Europskog Južnog Opservatorija (ESO) iz Čilea, slažući mozaik od čak 1,200 fotografija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad pod Srđem FOTO Magični prizori Dubrovnika nakon kišnog dana Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili Naša galaksija ima 'problem s mjehurima'?

Njihov projekt, koji se može pogledati putem interneta, omogućava zaljubljenicima u istraživanje i razgledavanje zvjezdanog neba da istražuju i dožive svemir, onako kako su ga doživjeli sami astronomi snimajući fotografije s najboljih lokacija u svijetu. projekt vas vodi u nevjerojatne i dosad neviđene kuteve Mliječne staze, naše galaksije. Korisnici isto tako mogu naučiti ponešto i o višebojnim maglicama i zvijezdama, jednim pritiskom tipke miša.

Kompozitna fotografija Mliječne staze, toliko je zapanjujuća, da naša galaksija, gledana u njezinoj cijelosti, promatraču izgleda kao da ju promatra iz svemirskih prostranstava, van nje same, a ne it njezine unutrašnjosti. Nevjerojatnu interaktivnu fotografiju u suradnji su napravili ESO, francuski pisac i astrofotograf Serge Brunier te njegov kolega Frédéric Tapissier. Fotografije su uzimali iz ESO-ovih opservatorija La Silla i Paranal u Čileu u periodu od kolovoza 2008. do veljače ove godine. Kako bi snimio i sjeverno noćno nebo, Brunier je otputovao i u La Palmu na kanarskim otocima, čime je upotpunio mozaik Mliječne staze.

'Htio sam pokazati noćno nebo s kojim se svi mogu poistovjetiti, zajedno sa sazviježđima, tisućama zvijezda, imenima koja su nam poznata još od malih nogu i mitovima koje dijele sve civilizacije otkad je Homo postao Sapiens', rekao je Brunier svjetskim medijima. 'Fotografija je zato napravljena onako kako ju čovjek vidi i samo uz pomoć normalnog digitalnog fotoaparata, ispod bistrog noćnog neba', objasnio je ovaj entuzijast.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene