Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovija fotografija veličine čak 800 milijuna piksela i koja prikazuje čitavo noćno nebo, danas je otkrivena. Stvarali su je astronomi Europskog Južnog Opservatorija (ESO) iz Čilea, slažući mozaik od čak 1,200 fotografija.


Njihov projekt, koji se može pogledati putem interneta, omogućava zaljubljenicima u istraživanje i razgledavanje zvjezdanog neba da istražuju i dožive svemir, onako kako su ga doživjeli sami astronomi snimajući fotografije s najboljih lokacija u svijetu. projekt vas vodi u nevjerojatne i dosad neviđene kuteve Mliječne staze, naše galaksije. Korisnici isto tako mogu naučiti ponešto i o višebojnim maglicama i zvijezdama, jednim pritiskom tipke miša.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Magični prizori Dubrovnika nakon kišnog dana Slika nije dostupna Naša galaksija ima 'problem s mjehurima'?

Kompozitna fotografija Mliječne staze, toliko je zapanjujuća, da naša galaksija, gledana u njezinoj cijelosti, promatraču izgleda kao da ju promatra iz svemirskih prostranstava, van nje same, a ne it njezine unutrašnjosti. Nevjerojatnu interaktivnu fotografiju u suradnji su napravili ESO, francuski pisac i astrofotograf Serge Brunier te njegov kolega Frédéric Tapissier. Fotografije su uzimali iz ESO-ovih opservatorija La Silla i Paranal u Čileu u periodu od kolovoza 2008. do veljače ove godine. Kako bi snimio i sjeverno noćno nebo, Brunier je otputovao i u La Palmu na kanarskim otocima, čime je upotpunio mozaik Mliječne staze.

'Htio sam pokazati noćno nebo s kojim se svi mogu poistovjetiti, zajedno sa sazviježđima, tisućama zvijezda, imenima koja su nam poznata još od malih nogu i mitovima koje dijele sve civilizacije otkad je Homo postao Sapiens', rekao je Brunier svjetskim medijima. 'Fotografija je zato napravljena onako kako ju čovjek vidi i samo uz pomoć normalnog digitalnog fotoaparata, ispod bistrog noćnog neba', objasnio je ovaj entuzijast.