Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijest astronomije

VIDEO: S ovime je radio Galileo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 400. obljetnicu prvih nebeskih zapažanja čuvenog povijesnog astronoma Galilea, vatikan na izlužbu u svojem muzeju postavlja njegove instrumente, globuse s nebeskim tijema, s kojima se koristio, kao i njegove rukopise.

Izložba nazvana 'Astrum 2009: Astronomija i instrumenti', otkriva povijest njezinu povijest, koz instrumente koji su se koristili u njezinu svrhu, od 3. stoljeća pa sve do modernih dana. Na press konferenciji za medije, vatikanski najviši kulturni dužnosnik, monsinjor Gianfranco Ravasi, odbio je komentirati osudu Crkve iz 17. stoljeća, koja je bila upućena Galileu zbog otkrića kako se Zemlja zapravo okreće oko Sunca, a ne obratno.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Crkvena učenja do tog vrmena temeljila su se na takozvanom geocentričnom sustavu, u kojem se vjerovalo da se čitav svemir vrti oko Zemlje. Ravasi je umjesto komentara jednostavno rekao kako je nužno uvijek gledati dalje u budućnost. No, crkva je u 17. stoljeću, Galileovo otkriće proglasila opasnim za vjeru, 1633. godine sudilo mu se kao heretiku te je osuđen na doživotnu tamnicu, koja je kasnije ublažena na kućni pritvor.

Papa Ivan Pavao II osudu Galileu nazvao je greškom

Takva presuda crkvu je stavila na loš glas i u suprotnost sa znanosti, te uvijek bila reprezentativan primjer kako Crkva zapravo ne priznaje znanost i da je krajnje neprijateljski nastrojena prema njoj. Tek 1992. godine papa Ivan pavao II nazvao je Galileovu osudu 'greškom koja je posljedica međusobnog neshvaćanja.'

Jedan od glavnih izložaka na izložbi bit će rukopis Siderus Nuncius, dokument iz 1610. godine, u kojem je galileo ushićeno bilježio svoja prva zapažanje putem teleskopa. Izložba se otvara u petak i bit će otvorena do 16. siječnja iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene