Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski super kompjuter proglašen je najbržim na svijetu.


Američki i europski stručnjaci su stroj stavili na čelo Top500 liste te naglašavaju rapidni rast Kine u IT polju. Sustav Tianha-1A je proizvod kineskog Državnog centra za super kompjutere koji se nalazi u Tianjinu i može podržati računske operacije do 2,57 petaflopa, što je jednako nevjerojatnih 2,57 kvadrilijuna izračuna u sekundi.

Vezani članci Slika nije dostupna Koristite li Google Chrome, dobro pazite na OVO! Slika nije dostupna FOTO Kada BMW-ovi dizajneri rade računala za gamere...

>> Kompjuter na paru, zamišljen u 19. stoljeću, postaje stvarnost

Tako je Kina s prvog mjesta uspjela maknuti Jaguara američkog Ureda za energiju koji je imao brzinu 1,5 petaflopa.

'Kinesko sveučilište zahvaljujući Tianhi stvorilo je središte kineske tehnologije i njihova dostignuća su jako zanimljiva', kazao je na svečanosti 36. dodjele Top500 znanstvenik Jack Dongarr iz sveučilišta u Tennesseu. Ostali stručnjaci su naglasili kako je ovakav uspjeh moguć samo kad se cijela država uključi u razvoj.

Najmoćniji sustav u Europi je takozvani Bull koji se nalazi u francuskoj Komisiji za atomsku i alternativnu energiju i na šestom je mjestu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju