Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koristan izum

Iz invalidskih kolica u 'Robocop' noge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Invalidi ponovno mogu hodati i to uz pomoć aparata, koji više podsjeća na nešto iz filmova znanstvene fantastike, nego realnom proizvodu. Radi se o bioničkim nogama.

Richard Little i Robert Irving, obojica inženjeri, očekuju poplavu narudžbi iz cijelog svijeta, kada njihov izum, nazvan 'Rex', skraćeno od Robotic Exoskeleton (robotski egzoskelet) počne krajem godine sa proizvodnjom, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslušajte novu pjesmu Preseksi Shakira atributima promovira novi singl! Slika nije dostupna Izdano upozorenje na tsunami Novi Zeland pogodio potres 6,6 po Richteru

Bioničke noge, teške 38 kilograma, pokreće mali električni motor koji radi na baterije. Korisnici invalidskih kolica prilaze robotskim nogama u sjedećem položaju, ubacuju se u njih i upravljaju pomoću joysticka i kontrolnog panela na ruci. Konstruktori Rexa kažu kako se pomoću robotskih nogu može stajati, hodati po ravnoj površini, prelaziti preko manjih prepreka, okretati se, kao i penjati i silaziti stepenicama. Paraplegičar Hayden Allen, kojem su liječnici rekli da više nikada neće moći hodati poslije prometne nesreće u kojoj je prije pet godina ozlijedio kralježnicu, bio je jedan od prvih koji je isprobao bioničke noge.

Prezentaciji nazočio i novozelandski premijer

On je demonstrirao hodanje pomoću Rex u radionici dvojice britanskih inženjera u Oaklandu pred novozelandskim premijerom, na svečanom predstavljanju bioničkih nogu. 'Nikad neću zaboraviti kako je bilo vidjeti moje noge kako se kreću, kada sam prvi put isprobao Rex', rekao je Allen. Little i Irving su došli na ideju o bioničkim nogama nakon što je Irving obolio od multiple skleroze. Pored toga, obojica imaju majke u invalidskim kolicima tako da su dobro upoznati sa svim preprekama, s kojima se suočavaju ljudi prikovani za kolica.

Cijena bioničkih nogu za kupce van Novog Zelanda biti će oko 150.000 dolara. Pristupačna definitivno nije, no nadajmo se kako će rješenje dvojice Britanaca doživjeti i svoju serijsku proizvodnju, čime bi cijena mogla drastično pasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene