Obavijesti Video Pretražite Navigacija
R2 je stigao, čeka se još samo D2

Androidi će umjesto nas istraživati svemir?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Bijela kuća ukinula program Constellation, izgleda da i sama NASA polako odustaje od misija s ljudskom posadom. Zato otkrivanje sljedeće generacije astronauta-robota pokazuje da je svemirski program androida bolje no ikad.

Razvijen u suradnji s General Motors-om, Robonaut2 predstavlja sam vrh tehnologije androida. Opremljen je moćnom mrežom senzora i ima izuzetno pokretljive i precizne šake sa po pet prstiju, a NASA planira da Robotnaut2 radi uz ljude u svemiru, ali i samostalno u misijama koje su preopasne za nas.

Robonaut2 je (gle čuda) zaživio prije gotovo deset godina u okviru projekta DARPA. Originalni Robonaut predstavljen je 2004. godine, a karakterizirala ga je specifična glava, koja je posve nalikovala kacigi Bobba Fetta iz filmskog serijala Zvijezdani ratovi.

Za novi model NASA se okrenula ponešto suvremenijem 'dizajnu' te je inspiraciju pronašla u Power Rangersima, a sljedeći bi modeli trebali još više podsjećati na likove koje su Ian Holm i Lance Henricksen igrali u serijalu Alien.

Za sada još nema vijesti o mogućim misijama u kojma bi sudjelovao i Robonaut, iako zlobnici kažu da bi ovakav kakva jest samo mogao upravljati binarnim utovarivačima ili brinuti o ovlaživanju prostorija.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene