Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesan izum

VIDEO: Futuristički nasljednik ventilatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probajte zamisliti savršen ventilator, koji vas može rashladiti bez popratnog zvuka propelera ili neravnomjernog puhanja, koje više iritira nego hladi. Što ćete dobiti kao rezultat? Ventilator bez propelera.

Pročitajte i ovo Zatvor (Foto: AFP) Planirala napad u Britaniji Najmlađa pripadnica ženske terorističke ćelije osuđena na doživotni zatvor u Britaniji: "Bile su pune mržnje" Macron i May (Foto: AFP) Sastanak u Breganconu Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu

Iz radionice britanskog inovatora Jamesa Dysona stigao je novi futuristički proizvod, ventilator koji hladi maksimalno, a za to ne koristi propeler. Zapravo, kad ga vidite po prvi puta, mogli biste pomisliti kako zapravo i nije riječ o ventilatoru, no prevarili biste se. Naziv ovog neobičnog proizvoda jest Dysonov zračni multiplikator.

'Uvijek sam bio razočaran radom klasičnih ventilatora, jer njihovi propeleri režu protok zraka i stvaraju iritirajuće zračne nalete, a osim toga teško se održavaju i djeca uvijek žele prste gurnuti u njih kroz rešetke. Stoga smo napravili tip ventilatora, koji se jednostavno održava i bezopasan je za djecu, jer ne koristi propeler', objasnio je Dyson.

Ventilator usisava zrak kroz cilindričnu bazu pomoću elektromotora te ga forsira u obruč ventilatora, gdje se nakon toga stvara neprekinut mlaz svježeg zraka. Protok zraka u obruču povećava se 15 puta, prije nego li ga ventilator ispušta van, u obliku neprekinutog mlaza rashlađenog i ugodnog zraka, koji je, prema riječima samog inovatora, puno ugodniji čovjeku od onog kod klasičnih ventilatora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene