Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska raketa Ariane 5, lansirana sinoć iz Francuske Gvajane, uspješno je u orbitu postavila dva telekomunikacijska satelita, Hot Bird 10 i NSS-9 te dva mikrosatelita za francusku vojsku, objavili su dužnosnici, a prenijele agencije.


Raketa je lansirana iz europske svemirske baze u gradu Kourou na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike u 23.09 po srednjoeuropskom vremenu. Ariane 5 je oslobodila satelit Hot Bird 10 za operater Eutelsat 27 minuta pošto je bila lansirana, javlja Reuters. Satelit će se koristiti za digitalno HD (visoke definicije) televizijsko emitiranje diljem Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Hot Bird 10 sagradila je europska grupa EADS-Astrium i on će 15 godina emitirati televizijske programe za operatera Eutelsat. Predsjednik Eutelsata Gulliano Beretta rekao je nakon lansiranja kako oni 'vole Ariane, iako su te rakete skupe' u odnosu na jeftinije američke i ruske rakete.

Vezani članci Iseljavanje mladih, ilustracija (Foto: Pixsell, Tomislav Miletić) Auf Wiedersehen, Kroatien: Lani se više od 26 tisuća Hrvata iselilo u Njemačku Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje

Šest minuta poslije Ariane je oslobodila i NSS-9 za luksemburški SES New Skies. NSS-9 će osiguravati komunikacijske veze za područje Azije i Pacifika. U orbitu je Ariane 5 postavila i dva francuska vojna mikrosatelita za vojnu agenciju DGA, prenosi agencija AFP. Ranije u četvrtak ruski i američki sateliti sudarili su se u svemiru nad sjevernim Sibirom, što je Jean-Yves Le Gall, predsjednik Arianspace prokomentirao novinarima. Takvi incidenti statistički su malo mogući, no sve više postaju dio života svemira koji je prenapučen objektima, rekao je Le Gall.