Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telekomunikacijski i vojni sateliti

VIDEO: Europska raketa lansirana s četiri satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska raketa Ariane 5, lansirana sinoć iz Francuske Gvajane, uspješno je u orbitu postavila dva telekomunikacijska satelita, Hot Bird 10 i NSS-9 te dva mikrosatelita za francusku vojsku, objavili su dužnosnici, a prenijele agencije.

Raketa je lansirana iz europske svemirske baze u gradu Kourou na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike u 23.09 po srednjoeuropskom vremenu. Ariane 5 je oslobodila satelit Hot Bird 10 za operater Eutelsat 27 minuta pošto je bila lansirana, javlja Reuters. Satelit će se koristiti za digitalno HD (visoke definicije) televizijsko emitiranje diljem Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Hot Bird 10 sagradila je europska grupa EADS-Astrium i on će 15 godina emitirati televizijske programe za operatera Eutelsat. Predsjednik Eutelsata Gulliano Beretta rekao je nakon lansiranja kako oni 'vole Ariane, iako su te rakete skupe' u odnosu na jeftinije američke i ruske rakete.

Šest minuta poslije Ariane je oslobodila i NSS-9 za luksemburški SES New Skies. NSS-9 će osiguravati komunikacijske veze za područje Azije i Pacifika. U orbitu je Ariane 5 postavila i dva francuska vojna mikrosatelita za vojnu agenciju DGA, prenosi agencija AFP. Ranije u četvrtak ruski i američki sateliti sudarili su se u svemiru nad sjevernim Sibirom, što je Jean-Yves Le Gall, predsjednik Arianspace prokomentirao novinarima. Takvi incidenti statistički su malo mogući, no sve više postaju dio života svemira koji je prenapučen objektima, rekao je Le Gall.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene