Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dana 17. srpnja navršit će se točno 100 godina otkako je mađarski botaničar Arpad Degen otkrio zasigurno jednu od najrjeđih endema svjetske flore - poznatu Velebitsku degeniju.


Ova rijetka biljka koja ima svega dva staništa na našemu Velebitu, sićušna je trajnica žutih cvjetova iz porodice krstašica, a može se naći na padini brda u siparu, tako da joj zbog nepažljivih posjetitelja, koji se nehajno kreću po klizajućem tlu, prijeti nestanak. 

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Rijedak cvijet iz doba kenozoika Slika nije dostupna Novinarki Provjerenog nagrada Velebitska degenija

Jedina udruga koja se zabrinula nad sudbinom degenije jest HPD 'Prpa' iz Baških Oštarija, čiji je predsjednik Vlado Prpić pokrenuo akciju zaštite njezinih staništa posebnom ogradom, te tim povodom izdao i prigodnu razglednicu, od čije će se prodaje financirati zaštita tog rijetkog endema velebitske flore. 

Prpa ujedno predlaže da Velebitska degenija postane zaštitni znak hrvatskog planinarstva. Očekuje se da će potporu Prpinoj akciji dati i ostala ličkosenjska društva na skupštini Planinarskog saveza Ličko- senjske županije koja se održava u nedjelju, 15. travnja.