Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Futuristička tehnologija

Uz pomoć bioničkih naočala prvi put vidio unuka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkako je prije pet godina potpuno oslijepio zbog genetske očne bolesti, 72-godišnji Elias Konstantopoulos najviše je patio jer nije mogao vidjeti svog 18-mjesečnog unuka Anthonyja.

Elias je u SAD iz Grčke došao još kao mladić, a prvi put je primijetio da slabije vidi s 43 godine. Već 10-ak godina kasnije praktički više ništa nije vidio, a prije pet godina genetska očna bolest, retinitis pigmentosa, u potpunosti ga je oslijepila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gadna infekcija Pa vi nemojte voditi računa o lećama... Slika nije dostupna VEČERAS U PROVJERENOM Naočale za vid već od 20-ak kuna: Kakva je njihova kvaliteta?

'Kada izgubite vid, izgubili ste gotovo sve. Zato sam i odlučio priključiti se trogodišnjem istraživanju ove futurističke tehnologije. Ona mi je vratila nadu da bih opet mogao vidjeti', kazao je Konstantopoulos za Daily Mail.

Liječnici su napravili naočale koje funkcioniraju poput umjetne pužnice kod gluhih osoba. U oko su mu ugradili elektrodu i na posebne naočale stavili malu kameru koja snima slike i pretvara ih u električne signale koji potom putuju u elektrodu u oku. Impulsi putem živaca dolaze do mozga i omogućuju Eliasu da vidi mutne oblike predmeta i svjetlost.

'Bez naočala ne vidim apsolutno ništa. S njima raspoznajem obrise', kazao je Elias koji jednom tjedno s profesoricom oftamologije Gislin Dagnelle vježba vid.

Naočale nazvane Argus II izradila američka tvrtka Second Sight. U SAD-u ih koristi 14, a u Europi 16 osoba. Najnovija verzija Argusa ima 60 elektroda, dok je prethodna imala tek 16. Očekuje se kako će treća verzija imati čak 200 elektroda. Argus II stoje 100.000 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene