Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I jagode bolje arome

Uskoro ćemo jesti čokoladu 'poboljšanog' okusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čokolada i ostali slatkiši uskoro bi mogli imati još bolji okus. Znanstvenici su uspjeli 'otključati' genetski kod zadužen za aromu, okus i nutritivne vrijednosti.

U jednoj su studiji otkrili DNA kod drveta kakaa iz kojeg se proizvodi čokolada najbolje kvalitete. U drugoj pak je studiji dekodiran kompletan genetski kod divljih jagoda, kako bi im se pojačao okus i otpornost na bolesti.

Pročitajte i ovo Dječak se spasio od poplava držeći se za stablo teško nevrijeme u španjolskoj Desetogodišnji dječak se spasio od poplave: "Jadničak je proveo cijelu noć na stablu" Slika nije dostupna Čisti stres Lijepa žena nije dobra za muško zdravlje

Znanstvenici su otkrili kako divlje jagode imaju 35 tisuća gena, odnosno 1.5 puta više nego ljudi. 38 timova u 10 zemalja radilo je na identifikaciji gena koji su odgovorni za okus, aromu, nutritivne vrijednosti i otpornost na bolesti, piše Daily Mail.

'Pošto su farmeri stoljećima križali usjeve kako bi im poboljšali karakteristike i nutritivne vrijednosti, oni imaju velike, komplicirane genome. Ali divlje jagode su relativno male, tako da imamo jednostavan pristup svim korisnim genima', rekao je znanstvenik Dan Sargent iz Kenta.

Obogaćeni kakao

Druga studija je pokazala kako Criollo drvo, koje se uzgaja za proizvodnju kakaa, ima oko 29 tisuća genoma. 18 timova identificiralo je one koji utječu na proizvodnju antioksidanta, pigmenata, arome, okusa, kao i stotine onih za koje se vjeruje da su važni za rezistenciju na bolesti. Mnogi uzgajivači radije imaju hibridna stabla koja su izdržljivija, ali proizvode kakao slabije kvalitete.

I dok bi ova istraživanja trebala dovesti do poboljšanog okusa, tradicionalni nutricionisti se već bune zbog povećanja broja modificirane hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene