Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzumiranje umjerene količine marihuane može ublažiti određene vrste boli, no uživanje kanabisa u većim količinama može potaknuti upravo suprotan efekt - pojačati bol.


"Različita istraživanja provedena u prošlosti već su pokazivala da pušenje kanabisa pojačava bol", rekao je znanstvenik sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu, dr. Mark Wallace. "Ovo je, međutim, prvo ciljano istraživanje koje dokazuje da pušenje marihuane može imati terapeutski učinak, ali samo ako se ona koristi u umjerenoj količini. Visoke doze imaju suprotan učinak i pojačavaju bol", rekao je.

Vezani članci Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) Liječnik dječaku (4) propisao marihuanu kao lijek, prijeti mu oduzimanje liječničke dozvole U Kanadi od danas legalna marihuana (Foto: AFP) Kanada legalizirala marihuanu: "Napušavati" se mogu i policajci, ali...

Dr. Wallace i njegovi kolege proveli su istraživanje na skupini
zdravih dobrovoljaca. Promatrali su njihovu reakciju na bol nakon izloženosti pojedinca maloj, srednjoj i jačoj količini popušene marihuane te reakciju na bol osoba na placebu. Bol je inducirana ubrizgavanjem određene količine kapsaicina, inače sastojka kajenske paprike koji može utjecati na pojavu boli na način da uništava "supstanciju P" koja se nalazi u živčanim stanicama i zadužena je za prijenos osjeta bola u mozak. Kapsaicin je dobrovoljcima ubrizgan u ruku nakon pet ili nakon 45 minuta izloženosti utjecaju kanabisa.

Ustanovljeno je da nakon pet minuta nijedna količina kanabisa nije imala nikakav učinak na bol, no nakon 45 minuta osjet boli bio je smanjen kod dobrovoljaca koji su popušili umjerenu količinu marihuane, a kod onih koji su konzumirali jaču dozu kanabisa bol se znatno pojačala. Kod malih doza nije zamijećena nikakva reakcija.

Unatoč navedenim pokazateljima, američki znanstvenici ističu da je potrebno provesti daljnja istraživanja te da ova dosadašnja ne treba zloupotrebljavati i uzimati ih "zdravo za gotovo".