Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa ne traje vječno'

Amerikanci odustali od sudarača čestica, LHC sam na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gašenje Fermilabovog ubrzivača čestica Tevatron u petak označilo je kraj četvrt stoljeća dominacije SAD-a u visokoenergetskoj fizici čestica.

Tevatron, koji ubrzava i sudara protone i antiprotone u 6,28 kilometara dugom podzemnom prstenu, zamijenio je Veliki hadronski sudarač pod francusko-švicarskom granicom koji je s radom počeo u ožujku 2010.

Fizičari u američkom laboratoriju će se sada okrenuti manjim, uže usmjerenim projektima, poput izgradnje najintenzivnije zrake protona a visokonergetsku fiziku prepustit će europskom CERN-ovom većem i boljem sudaraču čestica.

'Ništa ne traje vječno na rubu znanosti', rekao je Pier Oddone, ravnatelj Fermilaba u Bataviji u državi Illinois. 'Moramo krenuti prema onim aspektima fizike u kojima možemo ostaviti naš trag'.

Oddone je rekao da je Europa trostruko nadmašila SAD u ulaganjima u ta istraživanja te da SAD sada treba vrlo pozorno i pametno definirati kako će trošiti svoje resurse.

'Mislim da možemo zadržati vodeću poziciju u svijetu. Nećemo biti gdje smo bili prije 30 godina kada smo predvodili u svakom polju fizike čestica nego ćemo predvoditi na užem području', rekao je u telefonskom razgovoru. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepodudarnost Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni Slika nije dostupna Propadanje čestica CERN-ovci novim otkrićem pomiču granice fizike prema SF-u

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene