Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Toyotinom konceptnom automobilu budućnosti radit će i Hrvati! Radi se o nekolicini studenata sa zagrebačkog sveučilišta, predvođenih profesorima. Japance je jednostavno očarala njihova kreativnost. Priliku da predstave svoje ideje dobit će u svibnju u japanskom Toyota cityju.


Donekle revolucionarno, vrlo posebno, nešto neočekivano, nešto novo, vrlo sofisticirano... Tim riječima Tilen i Marko, dvojica studenata ekonomije, opisuju svoju viziju Toyotina automobila budućnosti. Njihove ideje zapanjile su japanskog proizvođača, odmah su vezani ugovorom šutnje. Nakon mjeseci rada u timu od 9 ljudi, uz kolegu sa strojarstva, svoje kreativno rješenje uskoro će predstaviti u Japanu.

Vezani članci Slika nije dostupna Nova Toyota Prius ulovljena bez maske Slika nije dostupna Toyota Auris Cross spreman za Ženevu

'Mi idemo sa konceptom koji bi bio primjenjiv za sve linije automobila, odnosno klase, tako da bi si svi mogli to priuštiti, a sad na Toyoti je da odluči', kazao je Marko. 'Projekti koje radimo za Toyotu, nisu specifični za autoindustriju. Oni doslovno unose neku novu dimenziju u tu autoindustriju', dodao je Tilen. 

Svoju viziju nude u konkurenciji 15 svjetskih ekipa koje rade na novom Toyotinom konceptu, koji bi jednog dana mogao zaživjeti, a studentima omogućiti i karijeru. 'Jako velika prilika, možda i ona koja se pruža jednom u životu, morate dati sve od sebe'.

Na Marka i Tilena, ali i studente strojarstva i ostale članove tima, ponosni su i profesori. Velika suradnja rezultirala je još većim uspjehom.'Mene moji studenti nikad ne prestanu iznenađivati. Ja imam vrlo visoka očekivanja od njih, a oni ih nekako uvijek uspiju nadmašiti', kazao je doc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

'Oni govore o financijama, o marketingu, a mi znamo formule, znamo jednadžbe, gdje su tu naše jednadžbe, gdje su formule', kazao je Nedjeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. 

Japanci su navodno očarani hrvatskom kreativnošću. Do te mjere da bi u Zagrebu, dogovore li se s gradskom upravom, uskoro mogao osvanuti i Toyotin kreativni centar. Bila bi to peta takva ustanova u svijetu - i savršen poligon za mnoge nove domaće genijalce.