Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50-postotna vjerojatnost

U slijedećih 3,7 milijardi godina vrijeme će stati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina fizičara iz SAD-a i Japana tvrdi kako prema njihovim izračunima postoji 50-postotna vjerojatnost kako će vrijeme jednostavno stati u slijedećih 3,7 milijardi godina.

Ipak, mnogi drugi teoretičari izrazili su vrlo jaku sumnju na takav ishod, nazivajući spomenute znanstvenike 'sofistima'. Svemir je nastao prije otprilike 13 milijardi godina kao rezultat Velikog praska i otad se kontinuirano širi. Isto tako, svi podaci o širenju svemira govore o tome kako se širenje ubrzava, što znači da će se svemir beskonačno širiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Međutim, Rafael Bousso iz Centra za teoretsku fiziku na sveučilištu Berkeley i njegovi kolege, pobunili su se protiv te teorije. Oni su objavili članak u kojem tvrde kako beskonačno širenje svemira ne može postojati, jer zakoni fizike ne funkcioniraju u beskonačnom svemiru, prenosi Pravda. Da bi ti zakoni imali barem malo smisla, svemir mora biti konačan. Bousso i njegove kolege izračunale su datum kad bi to širenje trebalo stati.

>> NASA odustala od Mjeseca, duboki svemir sve bliže

Ukratko, oni tvrde da se bilo koji događaj u beskonačnom svemiru, koji ima vjerojatnost iznad nule, ponavlja beskonačan broj puta. Ako postoji beskonačan broj svih mogućih zapažanja, onda jednostavno postaje nemoguće odrediti vjerojatnost bilo kojeg događaja. U tom slučaju, zakoni fizike se ne mogu primijeniti na ovu situaciju. Jedini izlaz iz ovog zapleta, kažu autori, jest pretpostavka neke katastrofe koja bi uništila svemir. Tada sve pretpostavke postaju beznačajne. Međutim, Rafael Bousso ističe kako iako nije poznato o kojoj se katastrofi radi, čovječanstvo će u nju 'uletjeti' punom brzinom prije nego li će uspjeti sagledati njezine posljedice.

No, Alexei Starobinsky, glavni znanstvenik na Institutu teorijske fizike u Landau tvrdi kako je Bousso i njegov tim pogrešno razumio frazu 'vječni plamen'. 'Taj pojam moramo razumjeti filozofski, a ne doslovno.'
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene