Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina fizičara iz SAD-a i Japana tvrdi kako prema njihovim izračunima postoji 50-postotna vjerojatnost kako će vrijeme jednostavno stati u slijedećih 3,7 milijardi godina.


Ipak, mnogi drugi teoretičari izrazili su vrlo jaku sumnju na takav ishod, nazivajući spomenute znanstvenike 'sofistima'. Svemir je nastao prije otprilike 13 milijardi godina kao rezultat Velikog praska i otad se kontinuirano širi. Isto tako, svi podaci o širenju svemira govore o tome kako se širenje ubrzava, što znači da će se svemir beskonačno širiti.

Vezani članci Domagoj Mikić na Zavižanu - 1 I na debelim minusima HGSS-ovci imaju posla: "Ljudi često steknu krivi dojam" Nevrijeme u Rusiji stvara probleme Snježni kaos u Moskvi: Pala gotovo rekordna količina snijega, ulice čisti oko 70 tisuća radnika, poginulo dvoje ljudi

Međutim, Rafael Bousso iz Centra za teoretsku fiziku na sveučilištu Berkeley i njegovi kolege, pobunili su se protiv te teorije. Oni su objavili članak u kojem tvrde kako beskonačno širenje svemira ne može postojati, jer zakoni fizike ne funkcioniraju u beskonačnom svemiru, prenosi Pravda. Da bi ti zakoni imali barem malo smisla, svemir mora biti konačan. Bousso i njegove kolege izračunale su datum kad bi to širenje trebalo stati.

>> NASA odustala od Mjeseca, duboki svemir sve bliže

Ukratko, oni tvrde da se bilo koji događaj u beskonačnom svemiru, koji ima vjerojatnost iznad nule, ponavlja beskonačan broj puta. Ako postoji beskonačan broj svih mogućih zapažanja, onda jednostavno postaje nemoguće odrediti vjerojatnost bilo kojeg događaja. U tom slučaju, zakoni fizike se ne mogu primijeniti na ovu situaciju. Jedini izlaz iz ovog zapleta, kažu autori, jest pretpostavka neke katastrofe koja bi uništila svemir. Tada sve pretpostavke postaju beznačajne. Međutim, Rafael Bousso ističe kako iako nije poznato o kojoj se katastrofi radi, čovječanstvo će u nju 'uletjeti' punom brzinom prije nego li će uspjeti sagledati njezine posljedice.

No, Alexei Starobinsky, glavni znanstvenik na Institutu teorijske fizike u Landau tvrdi kako je Bousso i njegov tim pogrešno razumio frazu 'vječni plamen'. 'Taj pojam moramo razumjeti filozofski, a ne doslovno.'