Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo znanstveno istraživanje

'U našoj galaksiji ima 38 000 izvanzemaljskih civilizacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijem istraživanju koje su proveli škotski znanstvenici, inteligentne izvanzemaljske civilizacije postoje, a broj mjeri se u tisućama, prenosi BBC.

Otkriće više od 330 planeta izvan našeg sunčevog sustava posljednjih godina, pomoglo je odrediti broj mogućih oblika života koji vjerojatno postoje. Trenutno istraživanje procjenjuje da se u našoj galaksiji nalazi najmanje 361 inteligentna civilizacija, a taj broj se penje i do 38 tisuća. No čak uz tako velik broj, šansa da s njima uspostavimo kontakt i nije toliko izvjesna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN zahtjeva spašavanje svijeta Za socijalne probleme okrivljuje 'razvijenija društva'

I dok istraživači često izlaze s prevelikim procjenama, cijeli proces je obilježen nagađanjima. Posljednje pretpostavke broj izvanzemaljskih civilizacija stavljaju između milijun i jedan. 'To je proces određivanja opsega našeg neznanja', kaže znanstvenik Duncan Forgan, istraživač sa sveučilišta u Edinburghu, koji vodi projekt. U svom pristupu, Forgan je simulirao galaksiju sličnu našoj, dozvolivši joj da formira sunčeve sustave bazirane na onom što se zove postojanje tzv. ekstrasolarnih planeta u susjedstvu naše galaksije. Ti simulirani izvanzemaljski svjetovi zatim su podvrgnuti različitim scenarijima.

Prvi scenarij predviđao je da je život teško nastao, ali se lako razvio, na temelju čega je sugerirano postojanje 361 inteligentne civilizacije u našoj galaksiji. Drugi scenarij predviđa da je život lako nastao ali je teško razvio do inteligentne razine. Pod tim uvjetima procijenjeno je da postoji 31 513 civilizacija. Konačni scenarij ispituje mogućnost da se život transportirao s jedne planete na drugu tijekom kolizije s asteroidom – što je zapravo popularna teorija kako je nastao život na Zemlji. Taj pristup procijenio je broj civilizacija na 37 964.

'Važno je shvatiti da slika koju smo trenutno stvorili nije potpuna', napominje Forgan. 'Čak i ako izvanzemaljske civilizacije postoje, nije nužno da ćemo s njima uspjeti ostvariti kontakt, jer nemamo ideju kakvo obličje mogu imati. Život na drugim planetima vjerojatno varira od oblika života na Zemlji, stoga trenutno ne možemo predvidjeti kako izgleda niti kako se ponaša'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene