Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DARPA-in plan

Traži se 'miris' grada, ima tko ideju kako?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci traže način kako da na vrijeme 'nanjuše' kemijski teroristički napad.

Njihova agencija za istraživanja u obrambenim sustavima, DARPA, ima novi plan kako identificirati jedinstveni miris jednog grada te moći bilježiti svaku značajniju promjenu u tom mirisu, koja bi mogla biti znak kemijskog terorističkog napada. Već se krenulo i u prikupljanje uzoraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O sustavu odvoza otpada Tomašević otkrio koliko su kazni i upozorenja ovih dana napisali komunalni redari Slika nije dostupna razmjeri uništenja VIDEO Pogledajte kako izgleda grad kod Kijeva nakon žestoke borbe

>> FOTO: Ovako će izgledati prvi 'Transformer'

Ideja je da se prikupe kemikalije iz kuća, benzinskih stanica, restorana i kemijskih čistionica te da se pomoću toga dođe do modela kako odrediti specifičan miris grada u kemijskom smislu. Istraživači će prikupljati meteorološke i topografske podatke, pomoću koji će DARPA moći izraditi posebnu kartu, koristeći 'kemijsku kartografiju', piše popsci.com.

Puno faktora

Mjerenje na svakoj lokaciji trebalo bi trajati oko pola sata, a u mjerenje će ući i faktori vlažnosti zraka i doba dana. Istraživači će bilježiti i promjene u kemijskom mirisu grada u različitim godišnjim dobima. Svi ti prikupljeni podaci, bit će integrirani u navedenu kartu, koja će prikazivati tragove plina iznimno precizno diljem čitavog grada.

Ako se primijeti neka anomalija u emisiji kemikalija u gradu, to je onda i znak da se nešto čudno možda događa. DARPA još uvijek razrađuje plan, a prijedloge za izradu modela karte primaju do 6. siječnja iduće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene