Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Svijet svađe i nesloge' - tijelo koje je presudilo Plutonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su dali službeno ime dalekom svemirskom objektu, do sada kodnog imena Xena, čije je otkriće navelo astronome da definitivno prognaju Pluton iz reda planeta. Ime tog dalekog, hladnog i mračnog svijeta je Eris, po grčkoj boginji svađe i nesloge.

Eris je veći od Plutona, a oba tijela sada su smještena u skupinu "patuljastih planeta".

Pročitajte i ovo Svemir - 1 Burni dani Dva velika asteroida prolaze kraj Zemlje, očekuju se još tri: Veličine su putničkih zrakoplova Slika nije dostupna Pluton više nije planet!

Erisov otkrivač, Michael Brown s California Institute of Technology, izjavio je da je to ime bilo jedini logičan izbor, presavršeno da bi mu se odolilo.
 
U grčkoj mitologiji Eris je prouzrokovala veliku svađu između Atene, Afrodite i Here, koja je izazvala neslogu među bogovima i dovela do Trojanskog rata.

U stvarnom pak svijetu, Eris je prouzročila isto - javnu raspravu, svađe, neslaganja i napetosti oko određivanja nove definicije planeta što je rezultiralo padom Plutona s planetarnih visina. 

Nova definicija bila je nužna, nakon što je najnovija tehnologija omogućila da teleskopi zabilježe brojna svemirska tijela u Sunčevom sustavu, koja masom i veličinom nadmašuju ili su barem jednaka Plutonu.

Eris je prvi puta zapažena 2003. godine, no konačna potvrda njegovog postojanja u gabaritima u kakvim jest stigla je dvije godine kasnije.

Trenutačno je Eris udaljena od Zemlje svojih 14 i pol milijardi kilometara, a puni krug oko Sunca taj objekt napravi tek svakih 560 zemaljskih godina. Uvjeti na njemu su ekstremni, temperatura na površini iznosi 250 stupnjeva Celzijevih ispod ništice (tik do apsolutne nule). Znanstvenici nagađaju da možda ima tanku i rijetku atmosferu u razdobljima kada se nalazi bliže Suncu, a oko njega orbitira i jedan satelit nazvan Dysnomia.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene