Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki arheolozi otkrili su ostatke kraljevske palače na otoku Itaci, koji se odavna povezuje s Homerovim junakom Odisejem, prenijela je u četvrtak Atenska novinska agencija (ANA).


Stručnjaci sa sveučilišta u Ioannini iskapali su više od 16 godina na jednome lokalitetu te pronašli ostatke kraljevske rezidencije za koju vjeruju da je bio Odisejev dom, što podupire teoriju da je junak Homerova epa, vladar Itake, bio stvarna osoba. Iskapanja su otkrila ostatke zgrade s unutrašnjim stubištem usječenim u stijenu, zatim fontanu iz 13. stoljeća prije Krista te glineno posuđe iz mikenskog doba.

Vezani članci Požar hara Grčkom - 1 Požar hara Grčkom: Nedaleko od Atene gore makija i borovi, stanovnici preventivno evakuirani Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina

Profesor Thanassis Papadopoulos rekao je kako vjeruje da je to 'palača Odiseja i Penelope, jedino mjesta iz Homerovih epova koje još nije bilo otkriveno', prenosi ANA. Papadopoulos navodi da je tlocrt zgrade vrlo sličan palačama otkrivenima u Mikeni i drugim antičkim mjestima.

Prema Homerovu epu Odisej, ili Uliks, deset je godina lutao na povratku kući poslije Trojanskog rata da bi konačno našao svoju ženu Penelopu opsjedanu proscima koji su je primoravali da se preuda, a netko od njih postane vladar Itake. Odisej ih je sve smaknuo i vratio vlast, a snaga Homerove pjesničke riječi prerasla je u simboliku pa je Odiseja sinonim za lutanja, Penelopa za bračnu vjernost, a sam Odisej za lukavost, jer je od njega potekla zamisao o gradnji Trojanskog konja kojim su Grci na prevaru osvojili Troju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju