Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Molecular Biology and Evolution'

Studija hrvatskih znanstvenika objavljena u uglednom časopisu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina znanstvenika sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković objavila je rad u uglednom znanstvenom časopisu 'Molecular Biology and Evolution' koji je, priopćilo je danas zagrebačko Sveučilište, rangiran kao drugi najbolji u području evolucijske biologije i ima izuzetno visok faktor utjecaja (9.872).

Maša Roller i prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček s Biološkog odsjeka PMF-a u suradnji s dr. Matijom Harcetom, dr. Helenom Ćetković i Dragom Perinom iz Laboratorija za molekularnu genetiku Instituta Ruđer Bošković, te profesorom Wernerom E.G. Müllerom i Matthiasom Wiensom sa Sveučilišta u Mainzu, autori su rada pod nazivom 'Demosponge EST sequencing reveals a complex genetic toolkit of the simplest metazoans', koji predstavlja prvu sustavnu studiju gena i genoma spužava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završila peticija Zeleni predali više od 11 tisuća potpisa protiv otpada na Ruđeru Slika nije dostupna U Upravnu zgradu Provalili u Institut Ruđer Bošković

Istraživači su utvrdili da spužve imaju složen genom koji se sastoji od neočekivano velikog broja gena koji obavljaju raznolike funkcije, a time ukazali i da je složenost genoma svojstvo koje je bilo prisutno već kod zajedničkog pretka svih životinja, prije pojave drugih složenijih elemenata tjelesne građe. Nadalje, kažu na zagrebačkom Sveučilištu, uočili su neobično veliku sličnost između proteina spužve i čovjeka, što upućuje na razmjerno sporu evoluciju unutar te dvije razvojne linije.

Istraživači su u ovom radu dodatno pokazali i da je u evoluciji nekih razvojnih linija unutar skupine životinja gubitak gena vrlo važan evolucijski proces. Objavljeni rad autori su posvetili pokojnoj dr. Veri Gamulin, dugogodišnjoj voditeljici Laboratorija za molekularnu genetiku na IRB-u, koja je velik dio svojeg znanstvenog rada posvetila istraživanjima molekularne genetike spužava, stoji u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene