Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast temperature

Studija: Drevni lovci na mamute utjecali na promjenu klime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drevni lovci na posljednje mamute na svijetu pridonijeli su, čini se, zagrijavanju najsjevernijih predjela zemlje, tisućama godina prije nego što su ljudi počeli koristiti fosilna goriva, stoji u studiji o pretpovijesnoj promjeni klime.

Uništavanje mamuta pridonijelo je širenju patuljastih breza u Arktiku i oko nje, što je dovelo do zamračivanja otvorenih i osvjetljenih prostora i ubrzalo rast temperature oko polarne kape, zaključili su istraživači s Instituta Carnegie.

Pročitajte i ovo Divlje svinje u Slavonskom Brodu - 4 Lovci umiruju VIDEO Divlje svinje okupirale još jedan grad, stanovnici u strahu: "Čuo sam kao da nešto lupa ispred" Lisica - 3 Rizična populacija Prvi put u Hrvatskoj: Počinje testiranje koje bi nekim lovcima moglo spasiti život

Širenje vegetacije po polu utjecalo je na klimatske promjene putem tzv. efekta albedo, po kojemu zamjena snijega i leda tamnijom površinom izaziva pojačanu apsorpciju sunčeve svjetlosti i stvaranja samoregulirajućeg ciklusa zagrijavanja, kažu stručnjaci.

Kraj posljednjeg ledenog doba, obilježenog globalnim porastom temperature i dramatičnim povlačenjem ledenjaka koji su nekoć pokrivali veći dio sjeverne polutke, već je trajao kada je počelo odumiranje mamuta.

No, posljednje otkriće, koje će biti objavljeno u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters, ukazuje na to da je ljudska aktivnost imala ulogu u promjeni klime puno prije nego što je čovjek počeo koristiti ugljen i naftu za dobivanje energije, iako su učinci pretpovijesnog lova u odnosu na to zanemarivi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene