Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kemičar sa slavnog MIT-a pomoću posebnog katalizatora razdvaja vodu na kisik i vodikovo gorivo dovoljno učinkovito da struju za potrebe jednog kućanstva može dobivati samo iz sunčeve svjetlosti i – bočice vode.


Dan Nocera je nedavno predstavio 'svoj' proces fotosinteze, koji je razvio zahvaljujući ulaganju vojne industrije u 'civilnu' znanost.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Novi udar na džepove građana: Od utorka opet skuplje gorivo Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili kako smanjiti količinu ugljikova dioksida u atmosferi

Kao i kod organske fotosinteze, 'Nocerina reakcija' koristi sunčevu svjetlost za pretvaranje ugljičnog dioksida i vode u kisik i energiju. No, tamo gdje biljke stvaraju energiju u obliku šećera, njegov proces stvara energiju u obliku slobodnog vodika.

Taj vodik se može ili rekombinirati s kisikom u gorivim ćelijama za stvaranje struje ili se može pretvoriti u tekuće gorivo.

Voda 'obrađena' Nocerinim katalizatorom u četiri sata može dati 30 kilowatt-sati energije. Štoviše, čitav proces je jeftin, toliko jeftin da Nocera predviđa da će u budućnosti svaka kuća proizvoditi vlastitio gorivo i struju – fotosintezom.