Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izum Slavoljuba Penkale

Stota godišnjica od polijetanja prvog hrvatskog aviona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je sto godina od polijetanja prvog hrvatskog aviona. Njegov konstruktor je Slavoljub Penkala, poznatiji kao konstruktor penkale. Tim povodom Tehnički muzej otvorio je izložbu. Osim prvog leta spomenuto je i ostalih osamdeset izuma iza kojih stoji Penkala.

Današnji zrakoplov nimalo ne nalikuje na onaj od prije sto godina, ali zasigurno je razvoju moderne letjelice pridonio i Slavoljub Penkala koji je izmislio prvi hrvatski avion. 'On je napravio svojstvenu, jedinstvenu repliku i taj je izum nosio naziv izum zrakoplova s posebnim tipovima kormila. Kao što vidite to nema uopće veze s avionima koji su do tada viđeni,' rekla je autorica izložbe, Neda Staklarević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pohvalnim tonom VIDEO: I Reuters predstavio hrvatski XD Slika nije dostupna 10. obljetnica smrti prvog predsjenika Kosor: Tuđmanova želja bio je europski put

Oko prvog domaćeg aviona pomagao mu je Dragutin Novak, koji je ujedno i prvi hrvatski pilot. San im je bio letjeti među oblacima. 'Vidio je avion prvi puta u životu, vidio da čovjek može letjeti i on se toliko oduševio s tim da se odlučio sebi sagraditi tu spravu i dignuti se među oblake,' rekla je Nevenka Novak, kći prvog hrvatskog pilota.

Iako najpoznatiji po izumu penkale, njegov prvi let pod oblake itekako je zainteresirao javnost. 'Pozdravljam inicijativu Tehničkog muzeja koji sve nase inovatore na ovaj način promovirao,' rekla je Tatjana Holjevac, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. A osim aviona i nalivpera zaslužan je i za rotirajuću četkicu za zube, deterdžent, prašak za rublje i detektor za prisluškivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene