Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana od hakera

Stop lozinkama: Više nećemo morati pamtiti dugačke šifre?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobra vijest za one koji ne mogu zapamtiti sve svoje lozinke. Čini se da one postaju prošlost.

Većini su poznati savjeti da je radi bolje sigurnosti na internetu bolje imati više različitih i kompliciranijih loizinki. Savjetuje se da one budu mješavina malih i velikih slova, brojeva i simbola. Tko to sve može zapamtiti?

Pročitajte i ovo Ilustracija Misteriozno pismo Razbijen kod star 500 godina: Moćni europski vladar u strahu od zavjere za ubojstvo Slika nije dostupna Prva linija obrane od hakera! Evo kako odabrati sigurnu lozinku!

Hakerski napadi danas se događaju toliko često da mnogi misle da se od njih nemoguće potpuno zaštititi. U nedavnom napadu na Sony provaljeno je u milijune računa.

Stručnjaci su pokušavali naći neku alternativu, ali bezuspješno. No, stručnjak za sigurnost Markus Jakobsson došao je do ideje koju je nazvao 'fastwords', piše Newsweek. Umjesto da smišljate dugačke i teško pamtljive lozinke po novom bi sistemu trebali unijeti tri jednostavne riječi.

Primjerice, ako vam na putu do posla na cestu iskoči mačka možete utipkati riječi 'mačka posao stan', a prednost je što ih možete unijeti bilo kojim redoslijedom.

Ukoliko idući puta zaboravite riječi koje ste odabrali sustav vam ponudi jednu od tri riječi da se lakše prisjetite ostalih. Iako 'fastwords' nije konačno rješenje, dobar je korak naprijed.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene