Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobra vijest za one koji ne mogu zapamtiti sve svoje lozinke. Čini se da one postaju prošlost.


Većini su poznati savjeti da je radi bolje sigurnosti na internetu bolje imati više različitih i kompliciranijih loizinki. Savjetuje se da one budu mješavina malih i velikih slova, brojeva i simbola. Tko to sve može zapamtiti?

Vezani članci Uslikali lopove Uslikali lopove! Iznenadili su kad su vidjeli tko im to pokušava provaliti u mobitel Slika nije dostupna Evo kako odabrati sigurnu lozinku!

Hakerski napadi danas se događaju toliko često da mnogi misle da se od njih nemoguće potpuno zaštititi. U nedavnom napadu na Sony provaljeno je u milijune računa.

Stručnjaci su pokušavali naći neku alternativu, ali bezuspješno. No, stručnjak za sigurnost Markus Jakobsson došao je do ideje koju je nazvao 'fastwords', piše Newsweek. Umjesto da smišljate dugačke i teško pamtljive lozinke po novom bi sistemu trebali unijeti tri jednostavne riječi.

Primjerice, ako vam na putu do posla na cestu iskoči mačka možete utipkati riječi 'mačka posao stan', a prednost je što ih možete unijeti bilo kojim redoslijedom.

Ukoliko idući puta zaboravite riječi koje ste odabrali sustav vam ponudi jednu od tri riječi da se lakše prisjetite ostalih. Iako 'fastwords' nije konačno rješenje, dobar je korak naprijed.