Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Stonehenge je bio mjesto terapeutskog hodočašća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Megalitska znamenitost Stonehenge, na jugu Engleske, bilo je mjesto hodočašća štovano zbog terapeutskih svojstava svojih stećaka prije pet tisuća godina, potvrđuju rezultati povijesnih iskapanja objavljeni u ponedjeljak.

Bolesni i ozlijeđeni odlazili su u Stonehenge zbog iscjeliteljske moći koja se pripisivala menirima, objasnili su na konferenciji za tisak u Londonu Timothy Darvill, pročelnik arheološkog odsjeka na Sveučilištu Bournemouth, te Geoffrey Wainwright, predsjednik Društva arheologa iz Londona.

Pročitajte i ovo Hodočasnici u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu - 3 Gospa od utočišta VIDEO Mnoštvo ljudi u aljmaškom svetištu: "Vjerujem da je danas ovdje oko 70.000 hodočasnika" Ivan Kaštelan Uoči blagdana Velike Gospe VIDEO Tradicionalno hodočašće iz Solina u Sinj: 30 kilometara hodanja izazovnom dionicom na prvu jutarnju misu

Arheolozi su otkrili rezultate iskapanja, prvih unazad 44 godine, vođenih 31. ožujka i 13. travnja ove godine.

Posebna boja blokova, donešenih iz kamenoloma udaljena 250 km odande, nagnala je na vjerovanje u njihova terapeutska svojstva, dodali su stručnjaci.

Brojne preminule osobe pokopane su oko Stonehengeova kruga. Znanstvenici su otkrili grobnicu mladića pokopana s komadima plavog kamena. Komadići tog kamenja korišteni su i kao talismani.

"Svi dokazi podupiru ideju da kakva god bila funkcija Stonehengea, a može biti da ih je bilo više, plavo kamenje je bilo središnji element", ocijenio je Darvill.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene