Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici s PMF-a u Splitu otkrili su inovativni antibiotik koji ubija bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika i pokazuje odličnu učinkovitost protiv uzoraka E.Coli.


Znanstvenici su nedavno kreirali adepantin, lijek s potencijalom za liječenje zasad neizlječivih i potencijalno smrtonosnih bakterijskih infekcija. Radna grupa profesora i biofizičara Davora Juretića proučava svojstva i mehanizme djelovanja antimikrobnih peptida iz raznih vrsta žaba.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski seljaci zbog E. Coli izgubili deset milijuna eura Slika nije dostupna E. Coli pronašli u odbačenim krastavcima

Suradnja s profesorima Damirom Vukičevićem iz Splita i Alessandrom Tossijem iz Trsta dovela je do konstrukcije nove klase peptidnih antibiotika koji su se pri testiranju na stanicama pokazali veoma učinkovitim protiv E. coli uz nisku toksičnost za ljudske krvne stanice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju