Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sony kupio Ericssonov udio

Sony Ericsson postaje – Sony

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sony će prekinuti proizvodnju klasičnih telefona i orijentirati se samo na pametne telefone i njihovu integraciju s drugim svojim uređajima i servisima

Sony će od Ericssona kupiti udio u njihovoj zajedničkoj kompaniji Sony Ericsson čime će preuzeti stopostotno vlasništvo nad kompanijom.

Mediji su već i ranije pisali o ovoj mogućnosti, no Sony je ovu vijest službeno potvrdio tek danas – za preuzimanje udjela Ericssonu će platiti 1,05 milijardi eura, a dobit će i prava na brojne patente.

Sonyjev predsjednik Howard Stringer rekao da će sada pametne telefone moći jednostavnije i brže povezati sa svojim drugim proizvodima – prijenosnicima, televizorima i tabletima te kako potpuno vlasništvo nad Sony Ericssonom i patentima 'otvara nove svjetove online zabave'.

U Reutersu citiraju analitičara Nobuoa Kurahashija koji je rekao da su u Sonyju svjesni smanjene prodaje televizora te kako žele da njihovi pametni telefoni postanu još važniji proizvodi za kompaniju, s obzirom na velik porast njihove prodaje diljem svijeta i optimistične prognoze za budućnost ovog tržišta.

Pete Cunningham iz analitičke kompanije Canalys kaže da sada Sony ima 'sve komponente s kojima se može natjecati s Appleom i Samsungom' te je veliko pitanje hoće li uspjeti prevladati brojne prepreke na koje će naići prilikom integracije svih proizvoda.

Inače Sony Ericsson osnovan je 2001. godine te je ranije bio poznat po svojim glazbenim telefonima i cybershot modelima s odličnim fotoaparatom, no uspjeh koji su postigli s takvim telefonima nisu ponovili sa svojim smartphone uređajima.

Do konačnog preuzimanja udjela Sony će morati pričekati odobrenje regulatornih tijela tako da bi cijela stvar u potpunosti trebala biti gotova negdje početkom sljedeće godine.

Na Engadgetu kažu da je, nakon objave o preuzimanju udjela, Sonyjev CEO Stringer najavio da njegova kompanija u budućnosti odustaje od razvoja i proizvodnje 'klasičnih' telefona te će se fokusirati samo na pametne telefone.

Njihovi telefoni trenutno rade samo na Googleovom operativnom sustavu Android, a zanimljivo je da je Stringer na pitanje hoće li Sony preuzeti operativni sustav WebOS zagonetno rekao – 'nikad ne reci nikad'.

Prve 'samo' Sonyjeve pametne telefone vjerojatno možemo očekivati već sljedeće godine, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li nam predstaviti nešto u potpunosti novo ili će nastaviti s razvojem aktualnih Xperia modela. Mnogi bi htjeli vidjeti i pravi PlayStation telefon s moćnim hardverom jer model Xperia Play, iako je namijenjen gamerima, ipak nije ono što su brojni korisnici očekivali.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene