Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punih devet godina

Sonda Odyssey ima najduži radni staž na Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj tjedan vrlo je značajan za svemirske letjelice, jer eto, nakon Voyagerovog rekorda u prevaljenoj udaljenosti, sonda Odyssey koja se nalazi u Orbiti oko Marsa, postavila je i vlastiti rekord.

Naime, počevši s jučerašnjim danom, Odyssey je nadmašio Mars Global Surveyor sondu po dugovječnosti u misiji na Marsu. Odyssey je lansiran 2001. godine, a već 3340 dana vjerno kruži oko Crvenog planeta, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEMA PROPUSTA Povjerenstvo poručilo da su netočne tvrdnje da je u bolnici Čakovec mrtva žena hranjena sondom Slika nije dostupna Sonda udarila u Mjesec

>> Voyager 1 sve bliže vanjskom rubu Sunčevog sustava

Ta sonda predstavlja nebesko oko znanstvenika iznad Marsa punih devet godina. Ono što je ta sonda radila, jest i pomagala u misijama Spirit, Opportunity i Phoenix lander, predviđajući vremenske uvjete za te misije i služeći kao komunikacijska veza.

Nadmašila zadane ciljeve

Zapravo misija Phoenix lander zasnovana je na pronalasku tragova vodenog leda na Marsu putem Odyssey sonde. No, sonda i njezina misija idu dalje pa će tako imati aktivnu ulogu i kad NASA pošalje svoje iduće vozilo na Mars, rover Curiosity. Odyssey je svoju misiju završio 2004. godine, no pokazao se kao vrlo vrijedan dodatak svim naknadnim NASA-inim misijama na Crvenom planetu.

Ciljevi misije Odyssey bili su promatranje klime na Marsu i mjerenje razine radijacije, u svrhu budućeg ljudskog istraživanja na Crvenom planetu. Znanstvenici predviđaju kako će ta sonda potrajati još barem narednih desetak godina, no malo je vjerojatno kako će doživjeti da vidi plodove svojeg rada, odnosno čovjeka na Marsu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene