Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Solarni taksi' kreće na povijesni put oko svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogledni 'solarni taksi' je pred uspješnim završetkom povijesnog putovanja oko svijeta, čime će potvrditi pouzdanost ekološki prihvatljive tehnologije.

To vozilo, natkriveni tricikl s dva sjedala i s prikolicom s fotonaponskim pločama koje energiju Sunčeva zračenja izravno pretvaraju u električnu, zaustavilo se u Parizu, gdje mu je bio organiziran prijam u ministarstvu za održivi razvitak.

Pročitajte i ovo Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni Ilustracija slijepi putnik Letio za SAD bez putovnice, karte i vize pa ga pritvorili: Tvrdio da se ničega ne sjeća, stigla i presuda

'Solartaksi' je prvo vozilo koje je obišlo svijet koristeći se samo Sunčevom energijom.

Louis Palmer, koji je osmislio projekt, pošao je na put 3. srpnja 2007. iz Luzerna u Švicarskoj i već je prešao više od 47.000 km proputovavši Europu, Aziju, Australiju, Novi Zeland i Sjevernu Ameriku.

'Prošao sam devet desetina planeta ne potrošivši ni novčića za gorivo', rekao je Louis Palmer ne krijući zadovoljstvo. Usto, nije ispustio u atmosferu ni grama ugljikova dioksida.

Vozilo za koje su projekt izradile četiri švicarske tehničke škole radi isključivo na Sunčevu energiju koju dobiva iz ćelija smještenih u prikolici ili spajanjem na električnu mrežu kako bi napunio akumulator.

Solarni taksi može bez punjenja prijeći 400 km, a najveća mu je brzina 90 km/h.

Taksi će iz Pariza nastaviti putovanje preko Londona, Berlina i Poznanja, u Poljskoj, gdje se 12. prosinca održava konferencija UN-a o klimatskim promjenama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene