Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo lansiranje od kraja spaceshuttlea

Sojuz uspješno lansiran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski svemirski brod Sojuz s tri člana posade uspješno je jutros s kozmodroma u Bajkonuru lansiran prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, objavila je ruska kontrola leta.

Ovo se lansiranje trebalo dogoditi u rujnu, ali je odgođeno nakon što se ruski bespilotni teretni svemirski brod Progress, koji je prevozio zalihe astronautima na ISS-u, raspao u orbiti zbog tehničkog kvara, što je bila najveća ruska svemirska nezgoda u nekoliko desetljeća.

Američki astronaut Daniel Burbank i dvojica ruskih kozmonauta Anatolij Ivašin i Anton Škaplerov trebali bi pristati na ISS za dva dana i pridružiti se njegovoj postojećoj tročlanoj posadi.

Ovo je također bio prvo lansiranje otkako je NASA u srpnju završila svoj 30-godišnji program svemirskih raketoplana. Amerikanci će od sada plaćati Rusima 350 milijuna dolara na godinu za prijevoz svojih astronauta na ISS i natrag. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene