Od jučer posjetitelji Londonskog muzeja znanosti mogu vidjeti prototip kabine prvog turističkog svemirskog broda i to u punoj veličini. Po svemu sudeći, sama kabina je potpuno osmišljena, a objavljene su i snimke kabine i simulacije leta.


Virgin Galactic Spaceship izrađuje se u kalifornijskoj pustinji Mojave, a prvi komercijalni letovi očekuju se u bliskoj budućnosti. 

Vezani članci Zlatna povorka faraona u Kairu 07 Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena Slika nije dostupna VIDEO: VSS Enterprise leti!

"Brod ćemo završiti do kraja godine, zatim ćemo u 2008. raditi pokusne letove, a prvi komercijalni letovi bi trebali početi 2009", rekla je marketinška direktorica  Virgin Galactica, Susan Newsam.

Svi koji žele putovati u svemir, morat će 'iskeširati' 200,000 dolara za dvosatno putovanje. Šestero putnika, plus dva člana posade, koliko stane u taj svemirski brod, moći će iskusiti bestežinsko stanje. 

Karte su već rezervirane. 

"Na popisu već imamo 200 ljudi. To je prilično s obzirom da još nismo osposobili brod. A sigurno će ih biti još kada brod bude gotov", rekla je Newsam. 

Svi putnici moraju proći trodnevne pripreme, od liječničkih kontrola, do navikavanja na nultu gravitaciju prije ulaska na brod. 

"U prvoj godini planiramo provozati oko 500 ljudi, a već u idućih 10 godina oko 50.000. Naš je cilj svakome pružiti mogućnost da  iskusi svemirsko putovanje, a ne samo profesionalni astronauti", tvrdi Newsam.

Kabina će u londonskom muzeju biti izložena do 23. veljače.