Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo dva i pol centimetra dugačak škamp može proizvoditi zvuk jakosti 218 decibela, što je glasnije od pucnja pištolja i dva put jače od lajanja psa.


Zvuk koji probija uši škamp ispušta prije nego što svojim kljleštima zdrobi raka ili nekog drugog ljuskara, odnosno prije borbe, piše Telegraph.co.uk.

Vezani članci Trik Trik koji dokazuje da je kontrola uma moguća: Varka potpuno zbunila ljude, ne mogu si pomoći čak ni kad znaju istinu Komad leda (Foto: Screenshot) Bacio komad leda na zamrznuto jezero, zvuk koji je proizveo pratit će ga u noćnim morama

Škampe koji inače žive u sub-tropskim morima Mediterana, pojavile su se u vodama Velike Britanije. Tamo ih inače nema jer im je voda prehladna.

No, ribar Tim Bailey u svojoj je mreži zatekao dva škampa, tri kilometra od Pendennis Pinota u Cornwallu. Za pronađene škampe stručnjaci vjeruju da su dio napredne kolinije te vrste.

Životinje su prebačene u Blue Reef Akvarij u Newquayu, gdje se promatraju u odvojenim akvarijima kako se ne bi međusobno napadale i oglušile. 

'Čini se dasu  zbog rasta temperature mora škampi u vodama Velike Britanije našle novi dom. Ribar je donio vjedro i tada sam čuo neobuičan zvuk. Nakon nekoliko minuta shvatio sam da zvuk proizvode dva škampa koji su se isprepleli klještima', objasnio je Douglas Herdson, zaposlnik Blue Reef Akvarija.