Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bučni ručak

Škamp koji proizvodi zvuk glasniji od pucnja iz pištolja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo dva i pol centimetra dugačak škamp može proizvoditi zvuk jakosti 218 decibela, što je glasnije od pucnja pištolja i dva put jače od lajanja psa.

Zvuk koji probija uši škamp ispušta prije nego što svojim kljleštima zdrobi raka ili nekog drugog ljuskara, odnosno prije borbe, piše Telegraph.co.uk.

Pročitajte i ovo Pripreme za pucanj gričkog topa nakon jednogodišnje stanke - 1 pucat će svakog dana VIDEO/FOTO Nakon više od godinu dana podne u Zagrebu ponovno označio Grički top Potres u centru Gline JEZIV ZVUK Da se naježiš: Poslušajte kako je zvučao potres u centru Gline

Škampe koji inače žive u sub-tropskim morima Mediterana, pojavile su se u vodama Velike Britanije. Tamo ih inače nema jer im je voda prehladna.

No, ribar Tim Bailey u svojoj je mreži zatekao dva škampa, tri kilometra od Pendennis Pinota u Cornwallu. Za pronađene škampe stručnjaci vjeruju da su dio napredne kolinije te vrste.

Životinje su prebačene u Blue Reef Akvarij u Newquayu, gdje se promatraju u odvojenim akvarijima kako se ne bi međusobno napadale i oglušile. 

'Čini se dasu  zbog rasta temperature mora škampi u vodama Velike Britanije našle novi dom. Ribar je donio vjedro i tada sam čuo neobuičan zvuk. Nakon nekoliko minuta shvatio sam da zvuk proizvode dva škampa koji su se isprepleli klještima', objasnio je Douglas Herdson, zaposlnik Blue Reef Akvarija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene