Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sibirska jezera snažno pridonose zagrijavanju zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jezera i močvare na sjeveru Sibira oslobađaju mnogo više metana, plina s učinkom staklenika koji pridonosi zagrijavanju Zemlje, nego što se prije smatralo, utvrdila je ekipa znanstvenika u britanskom časopisu Nature.

Te vlažne zone puštaju u atmosferu u trenutku otapanja od 10 do 64 posto više metana nego li se prije smatralo, zaključili su američki i ruski znanstvenici. 

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Ilustracija - 5 SAVJETI I PREPORUKE Kupanje mnoge veseli, ali opreza nikad dosta: Roditelji pogotovo trebaju pripaziti na jednu stvar

Stručnjaci su se pri mjerenju koristili novim sredstvima detekcije, navodi se u zaključcima studije koju je vodila Katey Walter s Instituta za arktičku biologiju na sveučilištu Aljaska u Fairbansku. 

Metan iz sibirskih jezera te iz stalno smrznutog tla na Arktiku nastaje raspadanjem organskih tvari (mrtve biljke, životinjske lešine) u tlima koja su natopljena vodom ili pod vodom. 

Nova mjerenja "pokazuju da je emisija metana u odmrznutim jezerima Sibira važan izvor metana koji se oslobađa u atmosferi te da emisija nepretance raste s obzirom da raste površina jezera koja se otapaju", pišu autori. 

Koncentracija plina s učinkom staklenika najveća je između 65. i 70. stupnja sjeverne geografske širine gdje je porasla zadnjih desetljeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene