Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvantna tehnologija

Sat točan u sekundu 3,7 milijardi godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki fizičari napravili su dosad najtočniji sat u svijetu. Nazivaju ga Quantum Logic Spectroscopy, ili QLS, a zapravo se radi o hiperpreciznom optičkom satu, koji zadržava preciznost mjerenja vremena unutar jedne sekunde i do 3,7 milijardi godina!

Prijašnji sat, kojeg su isto tako napravili američki fizičari, držao je rekord preciznosti, no njegov otklon unutar jedne sekunde imao je period trajanja 'samo' 1,7 milijardi godina, što je više nego duplo manje od novog rekordera. Ovaj novi optički sat razlikuje se od prethodnika, jer koristi protokol kvantnih informacija te bi naposljetku mogao atomske satove, koji su u svakodnevnoj uporabi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "On ga diskretno skida" VIDEO Pogledajte što predsjednik radi ispod stola tijekom intervjua: Macronov potez razbjesnio Francuze ecipele.hr za sve prigode Ženske salonke – kako ih uskladiti uz odjeću i izgledati elegantno?

Ovaj sat koristi oscilirajući laser i samo jedan ion aluminija i jedan atom magnezija, a za mjerenje apsorbiranja svijetla koristi se tehnika nazvana kvantna logička spektroskopija, prema kojoj je sat dobio i ime. Sat su napravili i predstavili James Chin-wen Chou i David Wineland s ostalim kolegama, na američkom Nacionalnom institutu za standard i tehnologiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene