Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkofag Svetog Pavla pronađen ispod bazilike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi koji su iskopavali ispod bazilike Svetog Pavla u Rimu vjeruju da su pronašli sarkofag s njegovim posmrtnim ostacima. Sarkofag je pronađen ispod oltara bazilike, koja je poslije bazilike Svetog Petra, najveća crkva u Rimu. Radovi na toj lokaciji počeli su 2002., a završeni su prošli mjesec.

Rimokatolička crkva je od arheologa zatražila da se maknu ogromne mramorne ploče koje su se nalazile ispod oltara. No, tijekom iskopavanja oni su otkrili sarkofag na kojem na latinskom piše "Pavao, apostol mučenik".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bio je najmoćniji vladar Stvorio je carstvo koje je obuhvaćalo najveći dio zapadne Europe Slika nije dostupna Mumija plaši ljude Sumnjaju na pravo prokletstvo: Što skriva poklopac sarkofaga?

Na njemu su jasno vidljive rupice kroz koje su hodočasnici u davnoj prošlosti najvjerojatnije gurali komade tkanine kako bi dotaknuli mošti Svetog Pavla. Arheolozi kažu da sarkofag sigurno nije napravljen poslije 390. godine, a da je moguće da datira iz prvog stoljeća nove ere. 

Apostol Pavao je, prema predaji, pogubljen 69. godine nove ere odsjecanjem glave, prema naredbi rimskog imperatora Nerona. 

Katedrala Svetog Pavla sagrađena je u 19. stoljeću nakon što je na tom mjestu izgorjela crkva koju je u 4. stoljeću izgradio rimski car Teodozije. 

Prije toga, na toj lokaciji su se nalazile dvije manje crkve sagrađene na mjestu na kojem je prema predaji pokopan Sveti Pavao.

U crkvi koju je sagradio Teodozije. hodočasnici su mogli vidjeti sarkofag, koji je najprije bio izložen u samoj crkvi, a kasnije u grobnici. 

Nakon požara 1823. godine, grobnica je zajedno sa sarkofagom zatrpana i preko nje je napravljen oltar današnje katedrale Svetog Pavla.

Glavni arheolog na ovom iskopavanju, Giorgio Filippi, kaže da je bio siguran da će ispod oltara naći sarkofag.

Prema njegovim riječima, Rimokatolička crkva je naložila iskopavanja nakon što su brojni hodočasnici, koji su Vatikan posjetili 2000., kada se slavilo dva tisućljeća od Isusova rođenja, izrazili razočaranje zbog toga što nisu mogli vidjeti grob Svetog Pavla.

Sarkofag međutim, još nije otvoren i za sada se ne zna hoće li Vatikan to uopće dozvoliti. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene