Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Umro "otac LSD-a" Albert Hofmann

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albert Hofmann, izumitelj halucinogene droge LSD (Lyserg Saure Diaethylamid), umro je u 102. godini od srčanog udara u svom domu u Baselu, objavio je predsjednik Multidisciplinarne udruge za psihodelična istraživanja Rick Doblin na internetskoj stranici udruge.

U Hofmannovom domu nisu odgovorali na telefonske pozive, a predstavnici tvrtke Novartis, u kojoj je nekad radio, kažu da nemaju spoznaja o smrti poznatog kemičara.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso Ilustracija Kolege u šoku Iznenada preminuo glazbeni urednik Hrvatskog radija: "Posvećen glazbi, uvijek je tražio ono najbolje"

Švicarski kemičar otkrio je LSD 1938. godine tijekom proučavanja medicinske uporabe gljivica raži za farmaceutsku tvrtku Sandoz u Baselu. Sasvim slučajno je kušao malu količinu supstance tijekom eksperimenta godine i doživio vrlo burne halucinacije.

Zajedno sa kolegama znanstvenicima nadao se da će LSD postati važan u psihijatrijskom istraživanju te da će biti pogodan za liječenje psihičkih bolesti.

LSD je 50-ih i 60-ih godina propagirao i profesor sa Harvarda Timothy Leary koji je zagovarao uporabu LSD-a za postizanje istinske samospoznaje.

Međutim američka vlada je 1966. godine zabranila LSD, napominjući da se radi o drogi, a Hofmann je tvrdio da LSD ne izaziva ovisnost.

Kasnije je ipak rekao da se radi o lijeku koji je opasan u krivim rukama, a 1979. napisao je i knjigu pod naslovom "LSD - moje problematično dijete".

"LSD vam može pomoći da progledate ali ima i drugih načina - meditacija, glazba, ples", kazao je jednom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene