Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Fobos se neslavno vraća

Rusija za vikend očekuje pad letjelice koja nije uspjela krenuti prema Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je objavila kako očekuje da će krhotine svemirskog broda iz neuspjele misije na Mars padati na Zemlju od subote do nedjelje, no točno mjesto pada zasad se ne može odrediti.

Astronomi i svemirske agencije diljem svijeta pokušavaju utvrditi kada i gdje će pasti svemirski brod vrijedan 165 milijuna dolara koji je trebao prikupiti prašinu s Marsova mjeseca Fobos i koji je izgorio u orbiti nedugo nakon lansiranja u studenome prošle godine.

Svemirska agencija Roskosmom u utorak je objavila da otpor atmosfere i sunčeva aktivnost još uvijek mogu promijeniti putanju broda Fobos-Grunt.

Agencija je izradila kartu s mogućim mjestima pada prema orbiti letjelice nad Zemljom, od 51,4 stupnja sjeverne zemljopisne širine koji odgovara položaju Londona, do 51,4 stupnja južne zemljopisne širine koji se prostire do Argentine.

Kao središnja točka određen je Madagaskar u Indijskom oceanu. Neuspjeh misije samo je jedan je u nizu propalih projekata prošle godine u kojoj je obilježena 50. obljetnica podviga Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji je odletio u svemir. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Smjene i imenovanja Ovo je novi pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina: Zovu ga drugim najmoćnijim čovjekom Moskve Xi Jinping i Vladimir Putin Prijateljski razgovori Sastanak moćnih nuklearnih sila: Vladimir Putin putuje u Peking

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene