Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

Rješenje misterija vode otkriva tajnu života?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od svih tekućina na Zemlji, voda se ponaša na najčudnije i najneočekivanije načine, a dok s druge strane te iste neobičnosti, koje ona pokazuje, omogućavaju i štite život kakvog ga mi poznajemo. Prateći molekule vode u 'superohlađenom' stanju, znanstvenici su otkrili pojavu, koja objašnjava značajne i po život spasonosne karakteristike vode: njezinu zapanjujuću sposobnost da se opire naglom gubljenju i dobivanju topline.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Neke od nevjerojatnih sposobnosti vode su zadržavanje velike količine topline te gubitak, umjesto povećanje gustoće, pri procesu prelaska u kruto stanje. Prema nekim mjerenjima, voda se ponaša toliko različito od ostalih tekućina, da zapravo ne bi trebala niti postojati. Znanstvenici su sada otkrili čitav niz novih atributa kod vode te ističu, kako bi se u budućnosti moglo manipulirati načinom na koji individualne molekule vode reagiraju na susjedne molekule. Time bi se efektivno, tvrde, mogli riješiti neki od najvećih svjetskih problema, sve od poljoprivrednih, do onih bolesti, odnosno raka.

Profesor Pradeep Kumar, sa sveučilišta za fiziku i biologiju Rockefeller u SAD-u, tvrdi kako bi se molekulama vode moglo manipulirati do te granice, da bi se moglo spriječiti otapanje tvari u njoj, što bi imalo itekako velikog značaja u primjeni, primjerice, kemoterapije, u borbi protiv raka. Kumar ističe kako se čudno ponašanje molekula vode izrazito naglašava, ili pojačava, tijekom 'superohlađenog' stanja (period u kojem se nalazi voda na temperaturama ispod ništice i u još tekućem stanju). 'Kada stavite vodu u hladnjak, ona se ne zamrzava istog trenutka, već za to treba vremena. Mi smo taj period iskoristili za promatranje i mjerenje specifičnog stanja i toplinskih svojstava molekula vode', rekao je Kumar za phyorg.com.

'Razumijevanje hidrofobnosti vode i kako ju različiti uvjeti mijenjaju, jedna je od osnovnih komponenti za razumijevanje kako proteini i druge biomolekule ostaju stabilne u njoj', kaže Kulmar. 'Ako to dokučimo, ne samo da ćemo imati novi način razmišljanja u fizici i biologiji, već i potpuno novi pristup zdravlju i bolestima', zaključio je Kulmar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene