Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Riješena zagonetka lokacije otoka Itake?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski povijesni istraživači izjavili su da su otkrili novi geološki dokaz za rješavanje jedne od najvećih zagonetki drevne Grčke - precizno određivanje lokacije mitskog otoka Itaka, doma Homerovog legendarnog heroja Odiseja.

'Jedan smo korak bliže rješavanju tajne', izjavio je Robert
Bittlestone, koji je radio na rješavanju te zagonetke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tisućljetna misterija U južnoj Španjolskoj su pronašli Atlantidu?! Slika nije dostupna Geološka tvrtka rješava misterij Itake

Pronalaženje Itake moglo bi nadmašiti otkriće Troje na turskoj obali. 

Ne može sa sigurnošću reći da su Odisej ili njegov grad postojali. Iako se vjeruje da je Homer opisao povijesne događaje, pitanje na kojem se stručnjaci razilaze je koliko ima u njegovim djelima zbilje, a koliko mitologije i pjesničke slobode. Međutim, otkriće legendarne Troje navelo je učenjake da vjeruju da Homerove priče nisu samo legenda.

Dosad se vjerovalo da se kraljevstvo Itaka nalazilo na otoku Ithaki u Jonskom moru, ali Bittlestoneov tim vjeruje da se nalazilo na Palikiu, poluotoku Kefalonie. Na prevlaci kojom je poluotok Paliki povezan s ostatkom otoka Kefalonie, tim je iskopao 122 metra duboku rupu. Prilikom bušenja nisu naišli na čvrstu vapnenačku stijenu, što ukazuje na to da je Paliki nekoć mogao biti otok, a odroni stijena koje su izazvali potresi mogli su zatrpati morski prolaz.

Bittlestone je rekao da bi trebalo napraviti daljnje analize kako bi se dokazala ta teorija.

'Postoji dokazi da smo na pravom putu', kazao je. 'Tisućama godina ljudi su mislili da je Homer krivo opisao lokaciju Itake. Ja vjerujem da je on bio u pravu, ali mi to nismo vidjeli jer se promijenio krajolik'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene