Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski povijesni istraživači izjavili su da su otkrili novi geološki dokaz za rješavanje jedne od najvećih zagonetki drevne Grčke - precizno određivanje lokacije mitskog otoka Itaka, doma Homerovog legendarnog heroja Odiseja.


'Jedan smo korak bliže rješavanju tajne', izjavio je Robert
Bittlestone, koji je radio na rješavanju te zagonetke.

Vezani članci Slika nije dostupna Policija pronašla nestalu djevojku u međimurskom šumarku: Razlog bijega problemi sa studiranjem? Slika nije dostupna Prijeti im i zatvor: Upali na koronaparty na plaži pa uhitili više od 100 ljudi, većinom stranaca

Pronalaženje Itake moglo bi nadmašiti otkriće Troje na turskoj obali. 

Ne može sa sigurnošću reći da su Odisej ili njegov grad postojali. Iako se vjeruje da je Homer opisao povijesne događaje, pitanje na kojem se stručnjaci razilaze je koliko ima u njegovim djelima zbilje, a koliko mitologije i pjesničke slobode. Međutim, otkriće legendarne Troje navelo je učenjake da vjeruju da Homerove priče nisu samo legenda.

Dosad se vjerovalo da se kraljevstvo Itaka nalazilo na otoku Ithaki u Jonskom moru, ali Bittlestoneov tim vjeruje da se nalazilo na Palikiu, poluotoku Kefalonie. Na prevlaci kojom je poluotok Paliki povezan s ostatkom otoka Kefalonie, tim je iskopao 122 metra duboku rupu. Prilikom bušenja nisu naišli na čvrstu vapnenačku stijenu, što ukazuje na to da je Paliki nekoć mogao biti otok, a odroni stijena koje su izazvali potresi mogli su zatrpati morski prolaz.

Bittlestone je rekao da bi trebalo napraviti daljnje analize kako bi se dokazala ta teorija.

'Postoji dokazi da smo na pravom putu', kazao je. 'Tisućama godina ljudi su mislili da je Homer krivo opisao lokaciju Itake. Ja vjerujem da je on bio u pravu, ali mi to nismo vidjeli jer se promijenio krajolik'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju