Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tim britanskih znanstvenika riješio je misterij kako su poznati kipovi Uskršnjeg otoka, udaljenih oko 4.000 kilometara od obale Čilea, dobili svoje crvene 'šešire'.


'Zamo da su ih kotrljali niz cestu napravljenu od komprimirane crvene vulkanske prašine. Moguće je kako su kotrljani golim rukama, no isto tako je moguće da se koristilo i drvene cjepanice', rekao je dr. Collin Richards sa sveučilišta u Manchesteru. Njegova kolegica dr. Sue Hamilton, nadovezala se rekavši kako se kamenolom Puna Pau, otkud je to kamenje dogurano, nalazi na vanjskom rubu prastarog vulkana.

Vezani članci Kape za zmije Njihove zmije pravi su prinčevi i princeze, svaki dan imaju novu kapu Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili faze razvoja 'ptičje' gripe u pandemiju

'Dosad smo locirali više od 70 tih 'šešira' na ceremonijalnim platformama, a još mnogi su razbijeni te su i sami su postali dio platformi. Dvoje znanstvenika je osim crvenih šešira pronašlo i prastaro oruđe od opsidijana, koje liči na sjekiru i kojim su se dubili trupci za izradu kanua. Inače, svaki od šešira težak je i po nekoliko tona, a do statua su im gurali Polinezijci prije otprilike 500 do 750 godina. No ipak, nisu otkrili pomoću kojeg su to mehanizma Polinezijci crvene šešire podizali na statue.