Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrađeni u kamenolomu

Uskršnji otoci: Riješen misterij šešira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim britanskih znanstvenika riješio je misterij kako su poznati kipovi Uskršnjeg otoka, udaljenih oko 4.000 kilometara od obale Čilea, dobili svoje crvene 'šešire'.

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili faze razvoja 'ptičje' gripe u pandemiju

'Zamo da su ih kotrljali niz cestu napravljenu od komprimirane crvene vulkanske prašine. Moguće je kako su kotrljani golim rukama, no isto tako je moguće da se koristilo i drvene cjepanice', rekao je dr. Collin Richards sa sveučilišta u Manchesteru. Njegova kolegica dr. Sue Hamilton, nadovezala se rekavši kako se kamenolom Puna Pau, otkud je to kamenje dogurano, nalazi na vanjskom rubu prastarog vulkana.

'Dosad smo locirali više od 70 tih 'šešira' na ceremonijalnim platformama, a još mnogi su razbijeni te su i sami su postali dio platformi. Dvoje znanstvenika je osim crvenih šešira pronašlo i prastaro oruđe od opsidijana, koje liči na sjekiru i kojim su se dubili trupci za izradu kanua. Inače, svaki od šešira težak je i po nekoliko tona, a do statua su im gurali Polinezijci prije otprilike 500 do 750 godina. No ipak, nisu otkrili pomoću kojeg su to mehanizma Polinezijci crvene šešire podizali na statue.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene