Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverno polarno more ili Arktički ocean vjerojatno će ostati bez leda u rujnu prije 2100. godine, potvrdilo je novo istraživanje na temelju klimatskih projekcija, koje će biti objavljeno u internetskom izdanju časopisa Nature Geoscience.


Analiza projekcija 18 klimatskih i promatračkih modela proteklih godina pokazuje da će Arktički ocean biti bez leda u rujnu prije završetka XXI. stoljeća, pišu autori istraživanja sa sveučilišta u Los Angelesu, a prenosi France presse.

Vezani članci Slika nije dostupna ANIMACIJA Ovako bi Zemlja izgledala da se otopi sav led Slika nije dostupna Pentagon se sprema za topljenje leda na Arktiku

Većina sadašnjih izrada modela podcjenjuje stopu uništenja ledenog pokrivača Arktičkog mora. Njihova analiza pokazuje linearnu vezu između evolucije simuliranog širenja leda mora u XX. stoljeću i stopu projiciranog smanjenja gubitka tog leda u XXI. stoljeću.

Glaciolog Američkog državnog centa za snijeg i led (National Snow and Ice Data Center) Mark Serreze je bio bitno pesimističniji prošlog kolovoza kade je naveo da postoji mogućnost da do 2030. nestane ljetni led u Arktičkom oceanu, što se nekoliko godina ranije predviđalo za razdoblje između 2050. i 2100. Prošlog ljeta su po prvi puta prolazi Sjever-Zapad duž Amerike i Sjever-Istok, duž Rusije bili bez leda u isto vrijeme tijekom nekoliko tjedana.

Uz 4,24 milijuna km2 preostalog leda, ljeto 2007. je bilo rekordno po topljenju leda od početka satelitskih mjerenja. Leda je tada bio 40 posto manje od prosječne ljetne površine između 1979. i 2000. godine, precizira NSIDC. Razdoblje topljenja leda počinje sredinom lipnja. Led dosiže svoj minimum sredinom rujna, a maksimum traje od zime od sredine ožujka.