Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snažni potresi mogu uzrokovati slabljenje geoloških rasjeda na sasvim drugom kraju svijeta, njihovo lomljenje, pucanje i klizanje, priopćili su američki znanstvenici koji rade na sustavima predviđanja potresa.


'Do potresa dolazi kada rasjed puca ili se lomi', rekao je stručnjak za potrese Taka'aki Taira sa sveučilišta Berkley u Kaliforniji. Njegova ekipa analizirala je seizmičke podatke prikupljene tijekom 20 godina, prateći područje Parkfield, gdje se nalazi kalifornijski rasjed San Andreas. Uzduž rasjeda su uočili područja s pukotinama punim tekućine koja se pomiču, posebice nakon velikih i udaljenih potresa. Kao primjer navode potres iz 2004. Sumatra-Andaman.

Vezani članci Snježan Prevolnik - 1 Seizmolog objasnio je li serija potresa na Banovini razlog za brigu: "Ima perioda kad je seizmička aktivnost izraženija" Slika nije dostupna Italija bi se jednog dana mogla doslovno raspasti...

'Nagađamo da se promjene koje uočavamo u Parkfieldu vjerojatno događaju na mnogim mjestima u svijetu', kazao je Taira. Znanstvenici su također uočili da kada se mijenja razina tekućine u pukotina uzduž rasjeda, potresi koji se ponavljaju u zoni rasjeda su češći ali slabiji, što je znak da rasjed slabi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju