Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabljenje geoloških rasjeda

Razorni potresi mogu prouzročiti i globalne posljedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažni potresi mogu uzrokovati slabljenje geoloških rasjeda na sasvim drugom kraju svijeta, njihovo lomljenje, pucanje i klizanje, priopćili su američki znanstvenici koji rade na sustavima predviđanja potresa.

'Do potresa dolazi kada rasjed puca ili se lomi', rekao je stručnjak za potrese Taka'aki Taira sa sveučilišta Berkley u Kaliforniji. Njegova ekipa analizirala je seizmičke podatke prikupljene tijekom 20 godina, prateći područje Parkfield, gdje se nalazi kalifornijski rasjed San Andreas. Uzduž rasjeda su uočili područja s pukotinama punim tekućine koja se pomiču, posebice nakon velikih i udaljenih potresa. Kao primjer navode potres iz 2004. Sumatra-Andaman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici istražili Mjesečeve mijene utječu na razorne potrese Slika nije dostupna 'Vremenska bomba' ZNANSTVENO POSTIGNUĆE Hoće li nova otkrića pomoći u predviđanju potresa?

'Nagađamo da se promjene koje uočavamo u Parkfieldu vjerojatno događaju na mnogim mjestima u svijetu', kazao je Taira. Znanstvenici su također uočili da kada se mijenja razina tekućine u pukotina uzduž rasjeda, potresi koji se ponavljaju u zoni rasjeda su češći ali slabiji, što je znak da rasjed slabi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene