Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija otkrila

Pun mjesec ipak nas pretvara u 'vukodlake'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina nas vukodlake doživljava kako mit za plašenje neposlušne djece, no jedna australska studija otkrila je poveznicu između punog mjeseca i ljudskog 'pretvaranja' u tu strašnu zvijer.

Studija je pokazala kako puni mjesec doista može probuditi zvijer u čovjeku, pretvarajući ga u slinavu i agresivnu životinju, piše Daily Mail. Rezultati studije su pokazali da čovjek pokazuje zabrinjavajuće simptome tijekom pojave punog mjeseca. Do srpnja ove godine, u jednu bolnicu, sjeverno od Sydneyja, zaprimljen je 91 pacijent, s akutnim poremećajima u ponašanju, vezanima za nasilje, koje se može usporediti s onim u vukodlaka, navodi studija.

Pročitajte i ovo Testiranje na koronavirus ''Nisu vjerovali da će doći do nas'' Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava'' Slika nije dostupna Brojne kontroverze Studija pokazala koliki je stvarni broj umrlih od koronavirusa: ''Koliko god se pandemija čini strašnom...''

>> Pronađen lijek za sindrom vukodlaka

Četvrtina tih slučajeva dogodila se u fazi punog mjeseca na nebu, a duplo toliko u preostalim mjesečevim fazama, ističe Leonie Calver, iz odjela za toksikologiju navedene bolnice. 'Neki od pacijenata napadali su bolničko osoblje poput životinja te ih grizli, grebali i pljuvali po njima', objasnila je Calver. Osoblje je tim pacijentima moralo dati sredstvo za smirenje i fizički ih obuzdati, kako bi ih zaštitilo od samih sebe, dodala je.

'Magični' sastojci za 'preobrazbu': Bunika, droge, alkohol...

'Netko bi te ljude mogao usporediti s mitskim vukodlacima, koji su se isto tako preobražavali u vrijeme punog mjeseca', zaključila je Calver u studiji, koja se pojavila u znanstvenom časopisu Medical Journal of Australia. U mitovima o vukodlacima stoji i kako su ljudi znali na sebe utrljavati 'magične kreme' te ih udisati, kako bi potaknuli transformaciju u zvijer. Ipak, kad se uzme u obzir da se za to najčešće koristila bunika, koja izaziva delirij, teške halucinacije i privid metamorfoze, jasno je da tu nikakve fizičke promijene nije bilo, već samo one mentalne.

'Moderni vukodlaci', koriste drugačije 'magične' substance, a navedena studija kaže kako je više od 60 posto tih pacijenata bilo pod utjecajem ili droga, ili alkohola. Ipak, zanimljiva činjenica ostaje, da se velik broj tih pacijenata 'transformirao' baš za punog mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene