Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificiran najmanji dinosaur

'Ptica-trkačica na steroidima' težila manje od kilograma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fosilizirane kosti koje se nalaze u prirodoslovnom muzeju u Los Angelesu pripadaju najmanjem dinosauru u Sjevernoj Americi, priopćili su znanstvenici.

'To novo identificirano stvorenje težilo je manje od kilograma, od glave do repa bilo dugo oko 60, a visoko oko 10 centimetara', rekao je ravnatelj instituta za dinosaure pri spomenutom muzeju Luis Chiappe. 'Taj je dinosaur izgledao kao ptica-trkačica na steroidima', dodao je.

Pročitajte i ovo Ihtiosaur (Ilustracija: Nobumichi Tamura) Dugačak čak 26 metara Pronađena čeljust prapovijesnog "morskog čudovišta": Bio je možda najveće biće koje je ikad živjelo na Zemlji Slika nije dostupna Kao kip Najspektakularniji fosil dinosaura: Jedini na svijetu potpuno očuvan u izvornom stanju

Dinosaur je vjerojatno živio u kasnom jurskom razdoblju, prije 150 milijuna godina, i hranio se biljkama i kukcima. Bilo je toliko sitan i brz da je zasigurno mogao 'projuriti' između nogu velikih dinosaura. Kosti četiriju jedinki, uključujući lubanju i fragmente kostiju udova, pronađeni su prije 30 godina u zapadnom dijelu Colorada. Chiappe i njegova skupina stručnjaka tek su ga nedavno identificirali, a njihov rad objavljen je u britanskom magazinu 'Proceedings od the Royal Society'. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene