Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva japanska svemirska teretna letjelica bez ljudske posade pristala je u petak uz Međunarodnu svemirsku stanicu na koju je dopremila 4,5 tona hrane i opreme.


Letjelica H-II približila se svemirskoj stanici na 10-ak metara udaljenosti, a zatim su je astronauti s ISS-a pomoću robotske ruke privukli do mjesta za pristajanje, priopćila je japanska svemirska agencija. Letjelica je na ISS dopremila smrznutu hranu, odjeću, higijenske potrepštine i opremu za japanski laboratorij Kibo.

Vezani članci Živa hrana Šok na tanjuru: Hrana im izgleda vrlo sumnjivo, biste li je vi pojeli? Poskupljenje hrane - 1 Cijene hrane su skočile, posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo. Razlog? Problem na drugom kraju svijeta

H-II, sagrađen za jednokratnu uporabu, lansiran je 11. rujna iz svemirskog centra Tanegashima u južnoj japanskoj pokrajini Kagoshimi. Veći dio letjelice izgorjet će u atmosferi prilikom povratka na Zemlju. Riječ je o probnom letu prve japanske letjelice na ISS, a slične misije trebale bi se provoditi jednom godišnje do 2015. Japan je jedna od zemalja koje su preuzele obvezu opskrbljivanja ISS-a pošto 2010. američki space shuttleovi nakon 29 godina uporabe odu u mirovinu. (Hina)