Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krvlju iz pupkovine prvog španjolskog djeteta rođenog po 'narudžbi', izliječen je njegov stariji brat obolio od teškog oblika urođene anemije, objavila je danas andaluzijska zdravstvena služba.


'Mali Andres' (7 godina), 'izliječen je zahvaljujući donaciji krvi iz pupkovine njegova brata Javiera', stoji u priopćenju. Javier je rođen u listopadu 2008., a začet je in vitro. Zametak lišen genetske anomalije od koje boluje njegov stariji brat zatim je bio usađen u maternicu njegove majke.

Vezani članci Ilustracija Šokantno svjedočenje majke mrtve bebe iz škrinje: "Nitko nije znao da sam trudna" Ilustracija Jeziva ispovijest muškarca koji je u zamrzivaču pronašao mrtvu bebu: "Mislio sam da je kruh"

Na internetskim stranicama Plivazdravlje objašnjava se postupak umjetne oplodnje djece po narudžbi kako bi ona poslužila kao donatori starijoj braći ili sestrama koja boluju od, primjerice, leukemije ili teškog oblika anemije.

Znanstvenici najprije na prisutnost traženih HLA antigena testiraju embrije nastale u laboratoriju spajanjem majčinih jajnih stanica i očevih spermija. Postupak umjetne oplodnje nastavljaju samo s onim embrijima za koje je utvrđeno da će rezultirati rođenjem djece sposobne da posluže kao donatori stanica koštane srži ili matičnih stanica i tako pomognu u liječenju braće i sestara bez straha od odbacivanja.

Primatelj donacije, Andres, koji je bolovao od beta-talasemije, vratio se kući i u bolnicu ide samo na rutinske preglede i više ne treba primati transfuzije krvi o kojima je ovisio njegov život. To je prvi takav postupak realiziran potpuno u Španjolskoj, objavili su liječnici.

Teži oblik beta-talasemije (beta-talasemija major) teška je bolest koja se očituje nakon prvih par mjeseci života. Bolesnici razviju tešku anemiju zbog teškog razaranja eritrocita i opterećenja velikom količinom željeza. Neprimjereno liječeni bolesnici obično su pothranjeni i jako iscrpljeni, često imaju nenormalan razvoj kostiju i povećanje srca, stoji na stranicama Medicina.hr. Bolest je jako raširena među stanovništvom Mediterana, na Bliskom istoku, na jugu te istoku Azije, Afrike i Antila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju