Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva aukcija meteora u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva najpoznatija meteora na svijetu ponuđena u nedjelju na njujorškoj aukciji, prvoj ove vrste, nisu uspjela zainteresirati potencijalne kupce na očekivani način. Prodan je samo komadić meteora koji je prilikom pada na Zemlju ubio jednu kravu.

Za razliku od njih, obični metalni poštanski sandučić obitelji iz američkog Claxtona kojeg je 1984. okrznuo i oštetio meteor, prodan je za 'svemirskih' 83.000 dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Na aukciji su prodavane stvari Hugha Hefnera (Foto: AFP) Neobična dražba Aukcija s predmetima Hugha Hefnera: Prodan prvi broj Playboya, ali i Hefnerov prsten za viagru

Njujorška aukcijska kuća Bonhams na dražbi je ponudila djelić najpoznatijeg američkog meteora Willamette, pronađenog 1902. u Oregonu.

Komad težak 13 kilograma odvojen je od čitavog 15,5 tona teškog meteora, a određen broj manjih dijelova tijekom proteklih godina završio je na posudbi, u kolekcijama raznih muzeja ili u privatnim kolekcionarskim zbirkama. 

Original težak 15,5 tona izložen je u američkom Prirodoslovnom muzeju u sklopu Instituta Smithsonian. Vlasnik neprodanog dijela Willamettea je Darryl Pitt, kustos muzeja Macovich Collection, koja se može pohvaliti najvećom kolekcijom meteora u svijetu. 

Ovom je prigodom cijela Macovich kolekcija ponuđena na aukciji, izvijestili su iz Bonhama.

Vrijednost komadića Willamettea ponuđena na dražbi procijenjena je na oko 1,3 milijuna dolara, no meteor je povučen s aukcije nakon što je najviša ponuđena cijena bila tek 300.000 dolara.

Slično je bilo s Brenham meteorom iskopanim na jednoj farmi u Kanzasu 2005. Vrijednost meteora procijenjena je na najmanje 700.000 dolara, a natjecanje je završilo najvišom ponudom od 200.000 dolara, kada su ga dražbovatelji odlučili povući s aukcije. Vrijednost meteora Brenham je i u tomu što je isprepleten manjim komadićima dragog kamenja.

'Ne mogu reći da nisam razočaran, no nisam zabrinut, jer znam da potencijalni kupci postoje iako se u ovome trenutku nisu natjecali. Vjerujem da će primjerci koji nisu prodani danas, pronaći nove vlasnike u predstojećih nekoliko dana', rekao je Philip Mani, geolog i odvjetnik, jedan od trojice vlasnika meteora Brenham. 

Na Bonhamovoj nedjeljnoj aukciji bila su ponuđena čak 54 kvalitetna meteora od kojih su neki na Zemlju pali prije više tisuća godina. Pad jednog od njih imao je fatalan ishod. Naime, meteor koji je 1972. pao na područje Venezuele ubio je jednu kravu. Prodan je za 1.300 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene