Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački su znanstvenici nedavno ustvrdili da protein pronađen u spermijima povećava virulentnost HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) 100.000 puta, što pomaže u objašnjenju zbog čega se 80 posto infekcija tim virusom prenosi tijekom seksualnog odnosa.


Tim njemačkih znanstvenika pokrenuo je istraživanje nastojeći odrediti sadrže li spermiji neke faktore koji sprečavaju infekciju HIV-om, no na vlastito iznenađenje ustvrdili su da fragmenti kisele fosfataze prostate, izolirani iz spermija stvaraju sitna vlakna poznata kao amilodina vlakanca.

Vezani članci Doktorica Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) Liječnica pojašnjava: Zašto je podvig britanskih znanstvenika važan za liječenje bolesti od koje godišnje umire milijun ljudi Slika nije dostupna Povijesni uspjeh: Bio je na rubu smrti, a onda su pokušali s novom terapijom koja je "izbrisala" virus HIV-a!

Ona, naime, zadržavaju čestice HIV-a i pomažu im da penetriraju u stanice, povećavajući na taj način intenzitet infekcije.

Vlakanca se ponašaju poput trajekta koji skupi mnoštvo virusa i zatim ih dovede do stanice, slikovito je opisao Wolf-Georg Forssmann iz Viro PharmaCeutical GmbH and Co. KG iz Hanovera.