Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Protein iz spermija povećava virulentnost HIV-a 100.000 puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački su znanstvenici nedavno ustvrdili da protein pronađen u spermijima povećava virulentnost HIV-a (virusa humane imunodeficijencije) 100.000 puta, što pomaže u objašnjenju zbog čega se 80 posto infekcija tim virusom prenosi tijekom seksualnog odnosa.

Tim njemačkih znanstvenika pokrenuo je istraživanje nastojeći odrediti sadrže li spermiji neke faktore koji sprečavaju infekciju HIV-om, no na vlastito iznenađenje ustvrdili su da fragmenti kisele fosfataze prostate, izolirani iz spermija stvaraju sitna vlakna poznata kao amilodina vlakanca.

Pročitajte i ovo Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević nespecifični simptomi U Srbiji raste broj slučajeva zaraze koji se zbog korone nisu na vrijeme otkrili. Otkrivamo kakva je situacija kod nas Uhvaćeno kamerom: Pogledajte kako virus HIV-a tijekom seksa prelazi u novog domaćina (Screenshot Cell Reports) UZBUNA U SUSJEDSTVU Oborili rekord po broju novozaraženih, ali ne koronavirusom: "Alarmantno stanje, ali ne i neočekivano"

Ona, naime, zadržavaju čestice HIV-a i pomažu im da penetriraju u stanice, povećavajući na taj način intenzitet infekcije.

Vlakanca se ponašaju poput trajekta koji skupi mnoštvo virusa i zatim ih dovede do stanice, slikovito je opisao Wolf-Georg Forssmann iz Viro PharmaCeutical GmbH and Co. KG iz Hanovera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene