Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su u fosilu ogromnog plesiosaura pronašli tragove fetusa te došli do zaključka da ta vrsta nije izlijegala jaja poput većine dinosaura već je svoje potomke rađala.


Fosil reptila koji je na zemlji živio prije 80 milijuna godina dominirao je oceanima u eri mezozoika, i umjesto polijeganja jaja u zemlju mlade je donosio na svijet poput sisavca. Otkriće je to znanstvenika F Robina O'Keefa, paleontologa sa sveučilišta u Zapadnoj Virdžiniji i Luisa Chiappe, direktora muzeja dinosaura u LA-u koji su svoju studiju objavili u časopisu Science.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkriven najstariji dinosaur Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće: SVI dinosauri su imali perje?!

Dvojac je proučavao fosil  dugačak 4,5 metara koji je u sebi imao kostur embrija u razvoju. Iako se otprije sumnjalo da su neke druge vrste morskih reptila rađale dosad nije bilo dokaza za to, posebice kod plesiosaura. Znanstvenici pretpostavljaju da su plesiosauri, ne samo rađali, već i živjeli u grupama te podizali zajednički svoje potomke.

Fosil je izložen u muzeju u L.A-u i otkriven je 1987. godine na jednom ranču u Kansasu.